Prova-på kurs ska stärka intresset för dans

Publicerad: 20 februari 2018

Danslärarutbildningen bjöd i veckan in presumtiva studenter till en prova-på kurs. Under två dagar fick besökarna bekanta sig med lokaler, lärare och befintliga studenter. Professor Cecilia Björklund-Dahlgren anser att initiativ som detta är viktigt för att sprida intresset för danslärarutbildning.

– Vi arrangerar denna kurs i dans så att fler ska få chansen att ta del av vad det innebär att utbilda sig till danslärare vid Luleå tekniska universitet. Här vid danslärarutbildningen i Piteå har vi skapat en helt ny lärarkategori: dansläraren. 2003 startade vi Sveriges första utbildning för danslärare och vi vill att ännu fler ska få chansen att upptäcka vilket fantastiskt yrke det är.

Stor efterfrågan

Under de två dagarna på universitetsområdet i Piteå erbjöds besökarna allt från workshops till möten med studenter och lärare. Förhoppningen är självklart att besökarna ska få en bra bild av utbildningen och ansöka senare under våren.

– Jag hoppas att kursen ökar intresset för dansläraryrket och att vi från Luleå tekniska universitet kan visa upp vår fantastiska danslärarutbildning på universitetsområdet i Piteå. Vi vet redan att det är en stor efterfrågan på danslärare och att 92 procent av danslärarna som utbildats på universitetet får bra jobb direkt efter examen, säger Cecilia Björklund-Dahlberg och fortsätter.

– Det är jätteviktigt att nå unga människor som är intresserade av dans och tillsammans med danslärarutbildningens studenter och lärare visa dem att vi kan förändra världen med hjälp av dansen. Att bli danslärare är ett viktigt och spännande yrke och därför bjuder vi in intresserade så att allt fler ska känna sig manade att söka till danslärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Lars Andersson

Sara Nordlander, Framnäs folkhögskola, Luleå

– Jag är här för att jag intresserad av att jobba med dans och har funderingar på att söka till danslärarutbildningen. Kursen har varit jättebra, väldigt roliga dansövningar och vi har fått bra med information om utbildningen. Jag kommer definitivt att överväga att söka hit under våren.

Foto: Lars Andersson

Jasmine Skog, Framnäs folkhögskola, Jokkmokk

– Jag är här för att jag älskar att dansa och vill få en bättre inblick i verksamheten. Det bästa med dans är att man får uttrycka sig och att alla har ett eget unikt sätt att röra sig på. Det har varit jättekul de här två dagarna och jag var lite tveksam innan kursen men nu har jag bestämt mig för att söka till danslärarutbildningen i Piteå.