Rektor: ”Jag önskar alla studenter hjärtligt välkomna”

Publicerad: 26 augusti 2020

Den här veckan anländer många nya studenter till Skellefteå, Piteå, Kiruna och Luleå. Phösare och medarbetare har arbetat intensivt med förberedelserna under en längre tid.
– Det känns jätteroligt att ha studenterna här igen och jag är mycket imponerad av både planeringsarbetet och genomförandet som studentkårerna och personal har gjort. Alla gör ett fantastiskt jobb, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor.

De flesta studenterna kommer till Luleå, eftersom flest program finns här.
På grund av Covid–19 har ansvariga vid universitetet sedan flera månader tillbaka haft kontakt med smittskydd vid Region Norrbotten, för att skapa en så trygg och säker miljö som möjligt. Även studentkårerna, som planerar välkomstaktiviteter, har haft en dialog med smittskydd inför välkomstperioden.

Trots noggrann planering och anmälan till de här dagarna visade det sig att det dök upp 300 till 400 fler studenter än väntat. På grund av de grävarbeten som sker på campus i Luleå måste studenter och medarbetare passera genom korridorer och kulvertar. Det tillsammans bidrog inledningsvis till att det blev trångt i de utrymmena, men kårerna organiserade snabbt om aktiviteterna och det blev lättare att hålla avstånd mellan varandra.
Det är främst nya studenter som anlänt till universitet, då de behöver få den viktiga sociala kontakten med både sina klasskamrater och sina lärare.

Gemensamt ansvar

Undervisningen som börjar den 31 augusti, sker både på distans och på plats. Universitetet prioriterar att årskurs 1 befinner sig på campus. Redan innan pandemin genomfördes en hel del undervisning både på plats och distans. Under våren skedde undervisningen på distans, efter ett beslut av regeringen. Det beslutet är nu upphävt.

– Jag önskar alla studenter hjärtligt välkomna, såväl nya studenter och de som fortsätter sin utbildning nu i höst. Men jag vill påminna om att det är viktigt att vi gemensamt tar ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor.