Sommarakademi av högsta klass

Publicerad: 19 juni 2019

Sommarakademin på Framnäs Folkhögskola lockar årligen lovande musiker och välrenommerade lärare till Piteå. Allt från studenter på avancerad nivå till högstadieelever och amatörer får här chansen att fördjupa sig i sitt instrument.

– Sommarakademin ger oss som lever för musik chansen att träffa likasinnade. Det är inte bara för de utmärkta lärarna jag kommer utan också för att få vara i en miljö som präglas av kärleken till musiken. Det är som att klämma ihop en hel skatt av kunskap, lärdomar och glädje på en vecka, säger Emelie Krig Ölund som studerar mästerklassen i sång under läraren och operastjärnan Peter Mattei vid årets sommarakademi.

Nya insikter

Sommarkademin är ett samarbete mellan Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet, Framnäs Folkhögskola och Festspelen i Piteå. Här erbjuds högskolekurser och masterkurser som ger högskolepoäng. För de studerande som inte har högskolebehörighet finns folkhögskolekurser med ett i stort sett identiskt innehåll. Varje år anordnas också lunchkonserter på Framnäs Folkhögskola där de studerande spelar för övriga kursdeltagare samt allmänheten. Emelie Krig Ölund studerar kandidatprogrammet i musik vid Luleå tekniska universitet till vardags och för henne är sommarakademin en chans att bredda perspektiven på sitt instrument.

– Det är lätt att hamna i en bubbla när träffar samma klasskamrater och lärare på en daglig basis. Här får man nya insikter och perspektiv på sången. Inte minst tack vare årets lärare Peter Mattei, säger Emelie Krig Ölund och lovordar den välrenommerade operasångaren.

Rak och ärlig

– Jag upplever honom som väldigt intuitiv, rak och ärlig. Han säger det han tycker och det är väldigt uppskattat av oss som går kursen. Jag känner att lär mig nya saker varje lektion och det som jag främst kommer ta med mig är förståelsen för att operasång är en helhet av tekniska detaljer och gestaltning.