Venture cup 2019
Glada vinnare från prisceremonin i Kulturhuset Ebenezer i Luleå. Foto: Venture Cup/pressbild Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Storslam för universitetet i Venture Cup

Publicerad: 17 december 2019

Tre av fem vinnare i Venture Cups entreprenörstävling IDEA är verksamma vid Luleå tekniska universitet. Samtliga platsade på den nationella Topp20-listan och bland bidragen fanns allt från ett socialt nätverk för jägare till en elskateboard.

– Att platsa på Topp20-listan är en uppmuntran vi letat efter, att vi är på rätt väg, inte bara ur affärsidéns synvinkel utan också från vår affärsmodell och genomförandeplan, säger Sajid Ali Alvi, doktorand vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande från Venture Cup.

Topp20-listan består av de 20 bästa nya affärsidéerna i Sverige som Venture Cup tar fram varje år efter avslutad tävlingsomgång. Vinnarna i Norrland kommer från Sundsvall, Umeå, och Luleå och de hyllades under ett lunchevent som entreprenören och LTU-alumnen Malin Winberg modererade.

Bygger broar mellan akademi och näringsliv

Vinnarnas affärsidér löser problem inom allt från ekonomisk vattenbrist till it-hjälpmedel för personer med finmotoriska problem i fingrar och händer. Regionen slog rekord med 32 procent i antal inlämnade tävlingsbidrag jämfört med föregående år och det är en ökning i samtliga universitetsorter som är partners till Venture Cup i Norrland.

– Det är fint att se denna ökning med tanke på att vi fungerar som en brygga mellan akademi och näringsliv när det kommer till entreprenörskap i ett tidigt skede, säger Cathrin Sandström regionsansvarig i Region nord.

Luleå tekniska universitets vinnande bidrag i IDEA 2019, Region nord:

Bräda
Team: Elias Grape

De erbjuder människor i behov av ett “last-mile” fordon en elskateboard med en unik åkupplevelse. Brädan styrs genom dina kroppsrörelser, som en vanlig skateboard, det ger en intuitiv och säkrare användarupplevelse.

Life Cube
Team: Kristian Sundvall och David Sundvall

Franchise och tjänsten Life Cube producerar billigare vatten än existerande lösningar genom att rena använt vatten från dusch, disk och tvätt till rent vatten. Genom att ge människor som lider av ekonomisk vattenbrist tillgång till billigare vatten kan många ta sig ur fattigdom.

Qalami
Team: Sajid Ali Alvi

Qalami syftar till att överbrygga de avlägsna Himalayasamhällena i Pakistan med resten av världen genom att föra deras förfäders hantverk till världen. Detta genom tvärsnitt av svensk design och Himalayahantverkare, även att berika konsumentupplevelsen genom berättelser om kvinnliga hantverkare.