Terese Svensson
Terese Svensson, student på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik, under avslutningsceremonin av Space Studies Program. Hon flankeras av dr. Omar Hatamleh, till vänster, ISU SSP director, och professor Walter Peeters, ISU president. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Student fick internationell rymderfarenhet

Publicerad: 14 november 2017

Föreläsningar om rymden, studiebesök och möjlighet att lära känna studenter från hela världen. Terese Svensson, student på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik, har som enda svensk deltagit i Space Studies Program på Irland.

Space Studies Program, SSP, anordnas varje år av International Space University och den här gången var utbildningen förlagd till Cork Institute of Technology i Cork, Irland. Under två intensiva sommarmånader fick deltagarna lära sig mer om rymden och rymdindustrin.

– Vi har fått lyssna på över 60 föreläsningar om rymdrelaterade ämnen och besökt flera rymdföretag, berättar Terese Svensson.

– Vi har också fått delta i flera grupparbeten, jag deltog bland annat i ett projekt som handlade om framtiden för den internationella rymdstationen ISS. Vi hade dessutom flera workshops, jag fick till exempel bygga och programmera en Lego-rover för ett hypotetiskt uppdrag där vi skulle navigera och samla prover på Mars.

Mer än rymden

Förutom allt rymdrelaterat innebar programmet även en hel del sociala aktiviteter och en möjlighet att resa runt på Irland och ta del av olika länders kulturer. Terese Svensson var inte bara den enda svenska deltagaren på lägret – hon var dessutom yngst.

– Det var spännande att själv få agera representant för ett helt land. Och väldigt lärorikt att under nio veckor i princip enbart kommunicera med personer från andra platser i världen. Vi kom från jordens alla hörn: Mexiko, Kina, Nya Zeeland, Kanada … totalt fanns fler än 25 länder representerade.

Eftersom Terese Svensson hoppas kunna jobba inom rymdbranschen i framtiden, var deltagandet i programmet en utmärkt dörröppnare. Genom att träffa människor som arbetar med rymden har hon fått ökad förståelse för hur det kan vara och har absolut fått mersmak. Genom grupp- och projektarbeten har hon dessutom fått lära sig vikten av samarbete.

– Det är viktigt att sätta och hålla interna deadlines och att kommunicera inom gruppen. Det är två triviala saker, men de visade sig verkligen vara avgörande för hur en grupp presterade. De grupper med öppen och tydlig kommunikation sinsemellan var alltid de grupper som presterade bäst.

Vad var det roligaste med att delta i Space Studies Program?

– Utan tvekan att lära känna alla fantastiska deltagare och personal. Jag uppskattade också att få lära mig om olika delar av rymdbranschen, det ger mig en bredare grund för mina fortsatta civilingenjörsstudier. Sist men inte minst fick vi besök av flera astronauter och mitt diplom är signerat av Buzz Aldrin, vilket är otroligt häftigt.

Vad var mest utmanande?

– Det var nog att åka helt ensam till ett annat land i flera månader. Och att det stundvis var mycket att göra på kort tid.