Midwinter festival
Johannes Pollak och Stina Andersson Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studenter bjuder in till festival

Publicerad: 19 februari 2018

På onsdag drar årets upplaga av Midvinterfestivalen igång. Ett arrangemang som visar upp det bästa universitets verksamhet i Piteå har att erbjuda. Festivalen är helt och hållet arrangerad av studenterna själva.

– Vi är jättenöjda med alla programpunkter, det känns jättekul att det blivit så varierat. Det kommer erbjudas allt från orkester- och kammarmusik till en rockkväll och en blueskväll. Så det känns verkligen bra, säger Johannes Pollak, student och producent för festvivalen.

– Vi har velat få programmet så mångsidigt som möjligt och det tycker jag vi lyckats med. Det kommer finnas något för alla, säger Stina Andersson, även hon student och producent för årets Midvinterfestival.

Framförs av studenterna själva

Festivalen pågår i Acusticum mellan onsdag den 21 februari till lördag samma vecka. Arrangemanget är helt gratis och öppet för allmänheten. Merparten av programpunkterna framförs av studenter från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet men även lärare och externa artister tar plats i programmet. En återkommande höjdpunkt är den prestigefulla musiktävlingen som avgörs på festivalens öppningsdag.

– Man kan säga att det är vår version av det gamla tv-programmet Kontrapunkt. Det är en blodigt seriös tävling där studenter möter lärare och lag från allmänheten för att se vem som besitter mest nördig kunskap om musik. Förra året krossade lärarna övriga tävlanden men ryktet säger att studenterna tränat stenhårt inför årets tävling, berättar Johannes Pollak.

Midnattskonsert lockar

Det fyra dagar långa arrangemanget innehåller en hel del spännande inslag men om de båda producenterna måste välja finns det några programpunkter som känns extra spännande.

– För mig lockar midnattskonserten på fredag kväll. Där kommer publiken bjudas på en elektronisk improvisationskonsert med improvisationsdans. Det kommer att bli väldigt spännande att se om det flyger eller faller, säger Johannes Pollak.

– Jag tror att alla programpunkter har potential att bli riktigt bra men jag ser verkligen fram emot kammarmusiken, säger Stina Andersson som nu ser fram emot att festivalen kan börja.

– Det har varit mycket jobb och stressigt under perioder. Nu hoppas jag att vi kan släppa taget när festivalen väl börjar och bara njuta.