Studenter designar igloo på universitetsområdet

Publicerad: 9 januari 2020

En miljömedveten mötesplats i unik vintermiljö – så beskriver studenter på teknisk design den igloo som de har tagit fram ett koncept för. Deras ritningar och prototyp ska nu förverkligas på universitetsområdet i Luleå under februari.

– Det har varit roligt att jobba med ett verkligt projekt, och något annat än vad vi vanligen gör under utbildningen, säger Jennie Olausson som läser högskoleingenjörsprogrammet i teknisk design vid Luleå tekniska universitet.

De har under hösten studerat hur förra årets igloo på universitetsområdet konstruerades och utvecklat designen både invändigt och utvändigt. Andra byggnader av is som exempelvis Ice Hotel i Jukkasjärvi, Ice City i Kina samt igloon i Åre har även varit en del av deras förarbete. Emma Åsberg som tillsammans med Jennie Olausson har tagit fram konceptet säger att de har frågat både studenter och personal hur de vill att en miljömedveten och hållbar mötesplats i vintermiljö ska se ut på universitetet.

– Vi har lyssnat på användarna redan från start i projektet. De vill kunna hänga på uteplatsen, ta en kaffe eller ordna möten. Igloon blir också en sevärdhet för allmänheten och kan ge internationell uppmärksamhet i och med att vi har många utbytesstudenter här, säger hon.

"Nu väntar vi bara på snön"

Igloon som de kallar för ”Sphaeren” ska nu byggas vid Teknikens hus av studenter på universitetets snö och is-kurs som startar i slutet av januari. Det finns bara en utmaning.

– Det måste bli ordentlig vinter för behövs 140 kubikmeter snö tills i slutet på januari, säger Emma Åsberg.

I media