Per Bengtssons stiftelse
Studenterna och mottagarna av stipendium från Per Bengtsssons stiftelse, Nathalie Kask och Christoffer Stenberg, flankeras av Stefan Rönnbäck, stiftelsens styrelse, och Thomas Gustafsson, professor i reglerteknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studenter fick stipendier för ambitiösa projekt

Publicerad: 17 december 2018

Simulering av hur en raket kan landas vertikalt och en app som uppmuntrar kvinnor att träna bäckenbottenmuskulaturen – två projekt som prisats med stipendium från Per Bengtssons stiftelse.

– Det känns jätteroligt och otroligt spännande, säger Nathalie Kask som får stipendiet för att kunna fortsätta arbetet med projektet Pelvic floor Activation through Gamified Exercising.

– Jag känner stor tacksamhet över stipendiet eftersom jag tror mitt projekt kan göra stor skillnad för kvinnor.

Den andra stipendiemottagaren, Christoffer Stenberg, är även han glad över möjligheterna som stipendiet ger. Han pluggar på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik och ska använda stipendiet till projektet Control for landing phase of a reusable rocket.

– Det känns förträffligt! Förhoppningsvis lär jag mycket som jag sedan kan dela med mig av till andra.

– Projektet går ut på att simulera hur en raket som ramlar från rymden kan landas vertikalt. Om raketer skulle gå att återanvända finns mycket pengar att spara, förklarar Christoffer Stenberg.

Nathalie Kask, som pluggat på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik, håller redan på att arbeta fram en applikation som ska motivera kvinnor att göra bäckenbottenövningar. Stipendiet ger henne mer tid för ett lyckat resultat.

– De flesta kvinnor vet att det är bra att göra knipövningar. Men på grund av okunskap om varför det är viktigt att träna bäckenbotten och hur träningen ska göras – i kombination med att det är svårt att veta om man faktiskt gör rätt – så uteblir knipövningarna oftast helt och hållet.

För att motivera kvinnor att göra övningar och för att kunna ge feedback på att övningarna görs korrekt, har Nathalie Kask skapat ett spel.

– Spelet består bland annat av fördefinierade banor som baseras på rekommenderade övningar för bäckenbottenträning. Nu hoppas jag kunna förbättra spelet genom att lägga till beräkningsalgoritmer som möjliggör individanpassade användarupplevelser baserade på biofeedback i realtid.