studenterFLE
Sara Lundström, Axelina Flote och Fiona Fagrell. Foto: Sofia Stridsman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studenter och ledartalanger

Publicerad: 16 november 2017

Luleå tekniska universitet har tre studenter – Fiona Fagrell, Axelina Flote och Sara Lundström – uttagna till Female Leader Engineer, en ledarskapsutmärkelse där vinnaren får ett skräddarsytt traineeprogram på tre industriföretag. Det är första gången universitetet har deltagare med och tävlar om utmärkelsen.

Över 100 ansökningar kom in till årets upplaga av Female Leader Engineer (FLE). Av dessa har 20 kandidater från fem svenska universitet valts ut, däribland från Luleå tekniska universitet.

– Dessa 20 toppstudenter har redan imponerat på oss med starka CV:n, professionell framtoning och personlig mognad. Det ska bli väldigt spännande att följa dem på deras resa i karriären framöver, säger Hulda Thorbjörnsdottir, rekryteringsansvarig för Female Leader Engineer.

FLE:s ambition är att vara en mötesplats mellan unga kvinnor och svensk industri, med det långsiktiga målet att skapa en jämn maktbalans mellan män och kvinnor i näringslivet. Bland FLE:s partnerföretag finns Fortum, Sandvik, Scania, Skanska, SSAB, Stora Enso och Ericsson.

Samtliga 20 uttagna studenter får göra studiebesök på partnerföretag  och blir en del av ett större nätverk, FLE alumni med alumner från 2003 och framåt.

Inne på sluttampen av sina studier

De tre utvalda studenterna från Luleå tekniska universitet är:

Fiona Fagrell, ursprungligen från Stenungsund, som läser sista året på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. Hon har varit med och arrangerat Luleå Big Air och har även varit engagerad i Stil Frilufts.

– Female Leader Engineer är ett väldigt bra sätt att få inblick i olika företag och se vad det finns för möjligheter där och känna av om kulturen verkar passa en, säger hon.

Axelina Flote, från Båstad, läser sista året på civilingenjör industriell ekonomi. Hon har tidigare varit ordförande i Teknologkåren.

– Kvinnor är i minoritet på ledande positioner i näringslivet. Jag tyckte att det var viktigt att söka till det här programmet och få träffa andra kvinnor. Det behövs fler kvinnliga förebilder inom tekniktunga områden. Sedan är det väldigt roligt att Luleå tekniska universitet syns i sammanhang som dessa, säger Axelina Flote.

Sara Lundström, Söderhamn, som läser sista året på civilingenjörsprogrammet i arkitektur.

– Många påtalar problemet med att få in fler kvinnor i industrin. När jag fick höra talas om Female Leader Engineer och dess syfte väcktes mitt intresse och jag bestämde mig för att söka. Fler tjejer behöver ta chansen att göra det, säger hon.

Vinnaren av FLE, som får möjligheten till ett skräddarsytt traineeprogram på tre industriföretag, presenteras 23 november.