Swedtrains examenspris
Oscar Jonsson och Caroline Hägglund Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studenter vid Luleå tekniska universitet tar hem Swedtrains examenspris

Publicerad: 8 april 2020

Varje år delar Swedtrain, branschföreningen för svensk järnvägsindustri, ut ett pris för bästa examensarbete inom järnvägsteknik och i år går priset till två tidigare studenter vid Luleå tekniska universitet.

Caroline Hägglund från Luleå och Oscar Jonsson från Sollefteå har studerat civilingenjör, industriell ekonomi med inriktning kvalitetsteknik vid Luleå tekniska universitet och skrev tillsammans examensarbetet: "Tillståndsbaserat underhåll av spårväxlar genom statistisk processtyrning – En fallstudie enligt DMAIC". Nu vinner examensarbetet pris.

- Det var en slump att det blev järnväg, det var något ingen av oss jobbat med förut, säger Oscar Jonsson.

Att skriva tillsammans var något som växte fram, men tillslut bestämde sig Caroline Hägglund och Oscar Jonsson att söka ex-jobb tillsammans och hamnade på teknikkonsulten Sweco i Luleå. De tyckte båda två att det fungerade bra att skriva arbetet ihop. Men samtidigt kunde det vara svårt med två olika viljor, något som sedan visade sig vara deras styrka.

- Vi såg olika sidor av projektet och det gjorde att vi diskuterade mycket och inte alltid var överens. Detta ledde till att när vi väl presenterade förslag för vår handledare hade vi redan tittat på projektet ur olika vinklar och kunde presentera olika scenarier, säger Caroline Hägglund.

Idag ser de tillbaka på studietiden på Luleå tekniska universitet med glädje. Caroline Hägglund jobbar kvar i Luleå på Sweco och får jobba vidare med projekt inom samma område som under exjobbet. Även Oscar Jonsson har fortsatt på samma bana och hamnat på Trafikverket i Umeå. De både kände sig som vinnare redan när examensarbetet var klart och att vinna ett pris för det är något som de båda tyckte var väldigt roligt.

- Järnvägsbranschen är ganska konservativ, det är kunskap som har förvaltats under en lång tid och då är det så kul att få ett sådant här erkännande att det vi gjort är bra!”, säger Caroline Hägglund om vinsten.