Unik snöigloo invigdes på universitetsområdet

Publicerad: 28 februari 2020

Invigningen av årets igloobygge, designad och byggd av studenter vid Luleå tekniska universitet, lockade både studenter och allmänhet. Igloon kommer nu att vara öppen och tillgänglig för bokning under resten av vintersäsongen.

Anders Berglund, universitetsadjunkt i industriell design vid Luleå tekniska universitet, tror att igloon kan bidra till att uppmärksamma universitetet internationellt och locka fler studenter och turister.

– Det strömmar in besökare hela tiden. Det är fantastiskt kul att det både är internationella studenter som byggt det och att det är mycket internationella studenter här nu. De kommer ta med det här och prata om det hemma.

Igloon, som kallas ”Sphaeren”, har designats av Jennie Olausson och Emma Åsberg, studenter på högskoleingenjörsprogrammet teknisk design. Deras vision var att skapa en unik, hållbar mötesplats där studenter, personal och besökare kan samlas för att umgås, ha möten och bjuda in besökare vid internationella arrangemang, säger Jennie Olausson.

– Vi ville skapa någonting välkomnande och varmt som möter kylan av Luleås vinterlandskap. På insidan ser man hexagonformer och de har en symbolik i detta projekt – formen symboliserar snökristaller, vilket var vår idé för den här igloon.

Nina Lintzén, biträdande universitetslektor i geoteknik vid Luleå tekniska universitet, är examinator på kursen Snö och is där studenterna fått i uppdrag att bygga igloon. Hon menar att projektet är ett bra exempel på att man kan samarbeta mellan olika universitetsutbildningar och lyfta fram vår forskning kring snö, is och kyla.

– Vi är förmodligen världsledande när det handlar om att titta på egenskaper för snö och att karaktärisera snö. Vi är också duktiga på att bygga med snö – något som blir alltmer populärt och efterfrågat.

Nina Lintzén säger att det är kul att universitetet kan visa upp en snökonstruktion som symboliserar snö, is och kyla.

Studenter och anställda kan boka igloon för möten eller umgänge mellan klockan 8:30-15:30, så länge igloon bedöms som säker under vintersäsongen. Den är öppen för allmänheten vardagar mellan 10:00-14:30, men bokningar har företräde under den tiden.

Anders Berglund

Anders Berglund, Universitetsadjunkt

Organisation: Industriell design, Människa och teknik, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Nina Lintzen