Universitetet välkomnade studenterna tillbaka

Publicerad: 1 november 2021

Måndag den 1 november började den andra läsperioden och universitetet öppnade helt igen. Studenterna välkomnades tillbaka i Luleå med fika, musik och överraskningar som tack för deras uthållighet under pandemin. På alla universitetsorter bjöds det på fika under dagen.

– Studenterna är väldigt glada att vara tillbaka och träffas igen, att delta på sociala aktiviteter och undervisning. Det har varit ensamt för många att inte träffa sina studiekamrater, sa Amanda Jonsson, ordförande för Luleå studentkår, som fanns på plats i Luleå för att svara på frågor från studenter och media.

Aktiviteter som ökar gemenskapen

I 20 månader har Luleå tekniska universitetet bedrivit distansundervisning och digitala tentamen, enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. De senaste månaderna har en successiv återgång skett men från och med start av läsperiod 2 är det mesta ”som vanligt” igen. En enorm insats har gjorts av personal och studenter för att på extremt kort tid klara den omställning av undervisning och tentamensformer som pandemin hittills krävt. För studenterna, särskilt de nya, blev det ett avbräck i studentlivet och de sociala kontakterna med kamrater.

– Det är fantastiskt roligt att kunna öppna universitetet igen och att se våra studenter tillbaka i lokalerna. De har varit otroligt uthålliga under pandemin, och vi har som lärosäte klarat oss från större utbrott bland studenterna. Samtidigt har det varit en enormt tuff tid för många. Nu behöver studenterna få knytas samman igen med olika aktiviteter som ökar gemenskapen, välbefinnandet och trivseln, sa Veronika Sundström, universitetsdirektör vid Luleå tekniska universitet, som också fanns på plats under dagen.

”Roligt att se folk igen”

Anton Kobylak Berglund, läser civilingenjörsprogrammet i maskinteknik, och passade på att fika på Regnbågsallén med sina klasskompisar i dag. Han har besökt universitetet en del under pandemin då han arbetat i en projektkurs, men säger att det varit väldigt tomt.

– Det är roligt att se allt folk igen och vara igång på riktigt med föreläsningar på plats.

I media