Årets pristagare
Ärofyllda och glada pristagare på Luleå tekniska universitet 2020 Foto: Staffan Westerlund Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Universitets prisceremoni – en viktig tradition

Publicerad: 9 november 2020

Luleå tekniska universitets traditionsenliga prisceremoni för att uppmärksamma personer som på olika sätt under det senaste året främjat kunskapsutveckling, pedagogik och utbildning hölls på Vetenskapens hus. Årets pristagare och prisutdelare fick en minnesvärd prisceremoni och prisutdelningen sändes digitalt.

– Jag ser fram emot denna förmiddag där vi kommer att premiera studenter och anställda vid universitetet som på olika sätt presterat något extra, sade Birgitta Bergvall-Kåreborn när hon hälsade välkommen till den digitala prisceremonin.

Prisceremoni i Vetenskapens hus 2020 webbsändning

Webbsänder prisutdelning och föreläsningar
Varje år i samband med Akademisk högtid uppmärksammar Luleå tekniska universitet personer som på olika sätt under det senaste året främjat kunskapsutveckling, pedagogik och utbildning.

– I går inledde vi vår akademiska högtidsvecka, en vecka där vi stolt presenterar våra nya professorer och där vi delar ut utmärkelser till personer som på olika sätt har bidragit till att utveckla universitetet och vår region. De flesta aktiviteter brukar hållas här i Vetenskaps hus för att göra det enkelt för intresserade medborgare att delta och dela dessa dagar med oss, sade Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Därefter berättade hon att universitetet på grund av covid-19 kommer att webbsända stora delat av den akademiska veckan, så att alla som vill kan ta del av högintressanta föreläsningar med nya professorer som berättar om sin forskning och den samhällsnytta den skapar regionalt, nationellt och internationellt.

– Webbsändninarna gör det oclså möjligt för universitetet att lyfta fram förtjänstfulla prestationer och viktiga insatser från våra lärare, studenter och samverkanspartners. Jag hoppas därför att det är många som kopplat upp sig för att delta i dagens prisceremoni där vi delar ut förtjänstfulla priser till anställda och studenter för deras bidrag till universitetets och samhällets utveckling, sade Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Årets pristagare vid Luleå tekniska universitets prisceremoni är:

Universitetets pedagogiska pris: Johanna Sundbaum, universitetslektor vid Institutionen för hälsovetenskap samt Svante Edzén, universitetsadjunkt vid Institutionen för system- och rymdteknik (SRT).
Rune och Märta Ströms stiftelses stipendium: Celina Falk, sociologiprogrammet, Johannes Stenlund, civilingengörsprogrammet maskinteknik
Kungliga Skytteanska Samfundets pris: Leonidas Matsaka, universitetslektor i biokemisk processteknik
Vattenfalls pris till bästa avhandling: Linn Berglund, biträdande lektor i trä- och bionanokompositer
Bästa handledare, utses av studentkårerna: Maria Ek Styvén, professor industriell marknadsföring