Hoppa till innehållet
Zoomlogo169
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Väntrum eller lösenkod krävs för Zoom-möten från den 27:e september 2020

Publicerad: 25 september 2020

Zoom genomför säkerhetshöjande åtgärder från den 27 september. Från det datumet måste alla möten ha EN AV TVÅ säkerhetsinställningar på plats för att mötet ska kunna startas.

Du som mötesorganisatör kan välja mellan:

Väntrum (Waiting room) aktiverat. Deltagarna hamnar i ett väntrum först och du som är mötesvärd (host) släpper in dem.

Lösenkod (passcode) aktiverat Deltagarna måste ange en kod för att komma in i mötet – inbjudningslänken innehåller automatiskt koden. Notera att om du aktiverar lösenkod för redan bokade möten måste mötsinbjudan skickas ut på nytt.

Om du INTE har gjort ett av dessa två val för ditt möte kommer Zoom automatiskt att slå på väntrum åt dig. Håll ett öga på deltagarlistan (Participants) under mötet. De som hamnar i väntrummet syns överst på listan, där du kan släppa in dem.

Inställningarna gör du genom att logga in på ditt Zoom-konto (med LTU-inloggning) här: https://ltu-se.zoom.us

Välj “Sign in” (Configure our account), välj “Settings” i vänstermenyn och sedan “Security”.

Här kan du läsa mer om väntrum och lösenkod: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/360045009111-FAQ-Meetings-Waiting-Room-and-Passcode-Requirements-September-27-2020

Vad innebär automatisk väntrumsfunktion i Zoom?

 

Väntrum kommer införas vid start av Zoom-möten för dig som arbetar eller studerar vid Luleå tekniska universitet (om inte lösenkod är valt enligt ovan). Syftet är att ytterligare minska risken för att obehöriga personer ska kunna ansluta till zoom-möten.

I praktiken innebär det att ni som klickat på en inbjudan för att ansluta till ett Zoom-möte hamnar i väntrummet. Den som är värd för Zoom-mötet ser då att det finns personer i väntrummet och släpper in dem. Detta betyder att det inte heller kommer att vara möjligt att ansluta direkt till ett möte innan värden ansluter. Förändringen gäller såväl studenter som personal som bokar och bjuder in till möten.

Uppdateringen innebär ingen skillnad i hur du skapar möten eller bjuder in till dem.

Så här släpper du in mötesdeltagare i ditt möte:

  1. Klicka på ”Admit” för att släppa in en deltagare åt gången.
  2. Klicka på ”Admit All” för att godkänna flera deltagare åt gången
  3. Som mötesvärd i ett påbörjat möte kan du ändra inställningen för ”Enable Waiting Room”, så att alla deltagare kan komma direkt in i mötet (rekommenderas ej). Detta görs via Security-knappen i möteskontrollerna, där klickar du ur bocken framför ”Enable Waiting Room”. Observera att så fort du avslutar mötet aktiveras väntrummet för ditt konto igen.

För andra inställningar till ditt väntrum, till exempel bild och textmeddelande, läs mer här: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/115000332726-Waiting-Room