Vi söker robotbyggare!

Publicerad: 24 november 2017

Vill du vara med och bygga en robot i mänsklig storlek? Anmäl dig till ett roligt och utmanande uppdrag och bli en del av Robotics Club vid Luleå tekniska universitet.

Målsättningen för universitetets Robotics Club är att utveckla en humanoid robot i mänsklig storlek baserat på open-source-designen InMoov. InMoov är en 3d-printad robot som är speciellt utformad för att ge såväl praktiska som teoretiska kunskaper inom flera olika tekniska discipliner.

– Arbetet med roboten består av väldigt många olika delar, säger Georgios Andrikopoulos, forskare i reglerteknik.

– Du kan engagera dig i allt från signalbehandling och programmering till robotens sociala interaktion. Byggandet av roboten täcker alla aspekter av teknik och du kan fokusera på det som intresserar just dig.

Målet med är att möjliggöra elevernas aktiva inlärning genom att integrera utvecklingsstadierna i en kreativ och explorativ uppsättning under en tvärvetenskaplig plattform. Den varierande komplexiteten under montering, programmering och utvärdering kommer att ge eleverna en inlärningsprocess som ökar svårigheten samtidigt som de kan delta i arbetsgrupper.

– Vi vill inspirera studenter och få dem intresserade av humanoid robotik, säger George Nikolakopoulos, professor i reglerteknik.

– Genom att arbeta med InMoov kommer de deltagande studenterna att bli en del av ett världsomspännande nätverk; InMoov-samhället. Och hela processen – erfarenheterna av att ägna sig åt omfattande trial and error – kommer bli oerhört viktig för studenterna. Men framför allt är förstås tanken att robotbyggandet ska vara en rolig aktivitet!

Det spelar ingen roll vilket program du pluggar på, alla studenter, doktorander och även seniora forskare, är välkomna att bli medlemmar i Robotics Club. Det är gratis att delta vi behöver bara din tid och entusiasm!

Fakta: InMoov

InMoov är ett open source-projekt. Alla robotens delar är lättillgängliga för snabb prototypning, 3D-utskrift och de nödvändiga handledningarna för att producera en hel mänsklig plattform. Plattformen kommer i sin tur att vara utrustad med flera sensorer, till exempel sensorer för beröring, vision och ljud, motorer och elektroniska komponenter.

Läs mer: www.inmoov.fr

George Nikolakopoulos

George Nikolakopoulos, Professor

Organisation: Reglerteknik, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik