Hoppa till innehållet

Delning/Verifiering av avlagd examen

Publicerad: 29 mars 2022

Den som har en examen utfärdad vid ett svenskt lärosäte* har möjlighet att dela information om sin examen med valfri mottagare (t.ex. en arbetsgivare). Delningen görs genom att en kontrollkod hämtas av studenten/alumnen och förmedlas till mottagaren, som med hjälp av koden kan komma åt uppgifter om examen och dess innehåll. Det är endast en avlagd och utfärdad examen som kan visas.

Dela information om examen – för dig student/alumn

Informationen riktar sig till dig som har en utfärdad examen och vill dela information om din examen med någon (t.ex. en arbetsgivare).

Du som är student eller alumn och har en utfärdad examen kan logga in i Ladok för studenter och hämta en kod för delning av information om din examen. Genom att dela med dig av kontrollkoden gör du det möjligt för mottagaren (t.ex. en arbetsgivare) att ta del av uppgifter om din examen och dess innehåll. Vill du själv se vad som delas med mottagaren kan du logga in med kontrollkoden och ditt personnummer. Samma kod kan användas flera gånger och till flera mottagare.
 
Du delar din examen genom att:
 
  • Logga in i Ladok för studenter och gå till ”Examen och bevis”
  • Välj ”Dela bevis”
  • Dela med dig av den hämtade kontrollkoden till valfri mottagare
 

Kontrollera information om examen – ex för en presumtiv arbetsgivare

Informationen riktar sig till dig som har behov av att kontrollera information om examen
 
Du som behöver kontrollera att en individ har en examen kan enkelt göra detta digitalt. Med hjälp av en kontrollkod som du får av individen vars examen du ska kontrollera, samt hens personnummer, kan du se uppgifter om examen och dess innehåll. Uppgifterna hämtas direkt från Ladok*.
 
Du kontrollerar uppgifter om examen genom att:
 
*Delning av examen är möjlig för den som har sin examen registrerad i Ladok, som är det studieadministrativa system som används av de allra flesta svenska universitet och högskolor (https://ladok.se/om-oss/parter).