Hoppa till innehållet

Nyrenoverade Regnbågsallén invigd

Publicerad: 26 november 2021

Regnbågsallén på universitetsområdet i Luleå har sedan 2020 genomgått en omfattande renovering för att bli en levande utomhusmiljö året om. Den 26 november invigdes den uppfräschade allén.

– Det är en efterlängtad förnyelse av utemiljön som har skett. Det är viktigt med trivsamma och funktionella miljöer både inne och ute, det är en del av universitetets attraktivitet för både studenter och medarbetare, säger Veronika Sundström, universitetsdirektör vid Luleå tekniska universitet.

Renoveringen har bestått av en hel del arbeten under mark, men det är insatserna ovan mark som bidrar till att en trygg och vacker plats nu har skapats som kan trafikeras med gångare och cyklister och samtidigt är en plats att sitta ned och mötas på.

Regnbågsallén har utrustats med en caféyta och flera nya sittplatser i form av trämoduler och fasta möbler för studier och umgänge. Längs hela allén har perenner och grupper av träd planterats och vid sittplatserna finns växtlighet som grönskar både vår och höst och bidrar till ett bra lokalklimat. Utmärkande för den uppgraderade Regnsbågsallén är även den nya ljussättningen som är särskilt anpassad för ett universitetsområde i norr. Med både varmt och kallt ljus i samklang skapas intressanta effekter som efterliknar stjärnhimlen såväl som norrsken. Genom att rikta belysningen nedåt och minska bländning kan man se natthimlen och ljusföroreningar undviks.

– Här har vi i nära samverkan med Luleå tekniska universitet nu skapat förutsättning för en plats som är mer än bara en transportsträcka - det är såväl en plats för möten, lärande, fika och events som en vacker allé att gå eller cykla längs med, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör vid Akademiska Hus.
 

Invigingens besökare bjöds på alkoholfri glögg och saffransbulla lagom till första advent.