Hoppa till innehållet
Emil Seiz
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Emil Seiz - Lärare

Publicerad: 14 juni 2016

"Att som dyslektiker ge sig in i universitetsvärlden som är fullproppad av litteratur och det skrivna språket kan nog många betrakta som galenskap, men jag tror att vi är mer motiverade än många andra."

Namn: Emil Seiz
Ålder: 25 år
Hemstad innan studierna vid LTU: Örebro
Utbildning: Lärare
Ämnen: Svenska, SO och konflikthantering

 

Vad arbetar du med idag?

Jag arbetar som lärare i en åldersblandad klass som klasslärare i alla ämnen. Det innebär att jag ansvarar för elevernas inlärning. De elever jag undervisar går i klass 1 till 3 i grundskolan.

Avgörande för att jag fick jobbet tror jag är att jag hade den kompetens som skolan eftersökte samt att jag har varit driftig och delaktig under mina studier i Luleå.

Tips till den som vill arbeta som lärare?

Ta och tänk igenom en gång innan du hoppar på det. Det är ett yrke som kräver mycket av dig. Men jag upplever det som värt varje sekund som jag lagt ner. Det är stimulerande att få ta del i att fostra framtidens människor.

Hur var det att studera med dyslexi?

Jag flyttade upp till Luleå utan att veta vilka möjligheter till hjälp jag kunde få. Att studera på ett universitet är för många något som är svårt och tidskrävande. Så blev det för mig också. Att behöva läsa så mycket litteratur under så lång tid är mycket krävande för alla människor. Att som dyslektiker ge sig in i universitetsvärlden som är fullproppad av litteratur och det skrivna språket kan nog många betrakta som galenskap, men jag tror att vi är mer motiverade än många andra.

Jag har fått fin hjälp och de möjligheter som behövdes för att mina studier skulle kunna genomföras. De studieklimat som finns på LTU passade mig riktigt bra och underlättade mig i att lyckas med studierna. 

Tips till de som funderar på studier vid LTU?

Det finns inget att fundera på, det är bara att flytta dit. Det är en tid som jag sent kommer att glömma. Det har varit fantastiskt att få möjligheten att lyckas och att se en annan del av vårt avlånga land.

Under mina studier fick jag den hjälp som krävdes för att jag som dyslektiker skulle kunna klara av mina studier på bästa sätt. Det fanns en mängd olika hjälpmedel men jag valde att endast använda mig av ett fåtal.

Relaterad länkar