Hoppa till innehållet
Ammy Renström studerar till ekonomie kandidat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Har fått smak på att studera

Publicerad: 29 oktober 2014

Efter sju sorger och åtta bedrövelser på grund av läs- och skrivsvårigheter har studenten Ammy Renström efter stöd från universitetet fått smak på att studera. Hon har gråtit och inbillat sig att hon är dum, men efter att ha fått särskilt pedagogiskt stöd på Luleå tekniska universitet har en helt ny värld öppnat sig.

- Jag tänker tillbaka till våren 2012 då jag satt och grät och bara tänkte att det här kommer aldrig att gå, jag måste hoppa av för att jag är för dum helt enkelt och så är jag nu snart framme vid examen ”shit” jag klarade det, säger hon.

I januari 2015 tar Ammy Renström examen som färdig ekonomie kandidat med inriktning på företagsekonomi och marknadsföring. En dröm har gått i uppfyllelse och givit henne smak på fortsatta studier.

- Jag är nästan lite sugen på att fortsätta läsa en master eller en magister för jag har inte blivit avskräckt att studera. Jag har aldrig i mitt liv haft sådan lust att studera som nu, säger Ammy Renström.

Höga trösklar

Hon är född i Skellefteå och uppväxt i Luleå där högstadiet och gymnasiet klarades av under mycken vånda.

- Jag tyckte det var kul men jobbigt och stora trösklar. Hade velat gå samhällsvetenskap men jag vågade inte för jag trodde att det skulle bli för tufft för mig, så jag valde att gå på omvårdnadsprogrammet och bli undersköterska.

Omvårdnadsprogrammet innehöll mycket praktiska övningar och var därför mer lämpligt för Ammy Renström som gick ut med väldigt bra betyg. Hon arbetade rätt många år i yrket men nöjde sig inte med det. Efter kompletteringar på Komvux så sökte hon och kom in på programmet Ekonomie kandidat vid Luleå tekniska universitet i januari 2012. Det gick ganska bra i början men när ämnena redovisning och nationalekonomi blev aktuella så började hon halka efter.

- Det gick ju inte bra alltså och under första läsperioden kuggades jag på båda tentorna. Jag försökte läsa och läsa men kom tio sidor på en timma kanske, jag insåg att det här går bara inte och jag bara grät och grät, säger hon.

Beviljades pedagogiskt stöd

Men så undrade en kurskamrat som hade läs och skrivsvårigheter om inte Ammy också hade dyslexi. Och visst var det så fick hon veta, sedan en utredning gjorts på initiativ av universitetet. Hon beviljades snabbt pedagogiskt stöd i form av anteckningshjälp på lektionerna, enskild tentasal, förlängd tentatid och möjlighet att ladda ner talböcker. När hon fick underkänt på en uppsats fick hon även hjälp i en språkverkstad.

- Tack vare det har jag utvecklats enormt som person och i min dyslexi, säger hon.