Hoppa till innehållet

Molnbaserade datorsalar

Publicerad: 15 januari 2020

Studenter kan använda en molntjänst för att nyttja applikationer från datorsalarna på Campus Luleå eller från sin egen dator.

I länklistan i slutet av artikeln finns en länk läraren i kursen kan använda för att beställa behörighet till molndatorsalarna.

Målgrupp

Studenter 
Personal 

Instruktion

Om du använder en privat dator och det är första gången du ansluter till molntjänsten, ladda ned och installera Citrix Workspace App

Från och med nu skall följande desktop användas i Citrix:

  • Windows 10 Student (alla vanliga applikationer)
  • Windows 10 3D CAD Student (för CAD och övriga grafikkrävande applikationer)

Datorer i datorsalar på Campus Luleå har redan programvaran installerad.
I datorsalar med en tunn klient, IGEL, så ansluter den automatiskt till molntjänsten.

  1. I webbläsaren på datorn, gå till adressen https://ltuportal.cloud.com.
  2. Logga in med din epostadress vid LTU och ditt LTU-lösenord (alt LTUAD\användarnamn och LTU-lösenord)
  3. När du startar en programvara kommer den att startas i Citrix Workspace App, notera att det tar ett tag att starta programvaran.

För instruktioner kring installation av Citrix Workspace App, se användarguiden i länklistan nedan.

Du loggas automatiskt ut ur tjänsten efter 60 minuters inaktivitet, ditt program är därefter i vänteläge under en timme och stängs sedan helt. Det är därför mycket viktigt att du sparar ditt arbete innan dess.

Vi rekommenderar att du sparar i OneDrive som ingår för dig som student vid LTU och är förinstallerat i molntjänsten. Säkerställ att Onedrive-ikonen i systemfältet visar att den har synkroniserat klart innan du loggar ut för att vara säker på att du inte tappar data.

”Datorn” du använder när du loggar in via molntjänsten är belägen i Amsterdam vilket gör att flera webbsidor kan anpassa material och språk baserat på det.

OBS! För bäst prestanda rekommenderas att du använder den lagring i OneDrive som ingår som student vid LTU när du nyttjar de molnbaserade datorsalarna.

För Guider se länk nedan.

Personal

Om du som personal saknar appar när du loggat in i citrix så kan det vara så att du saknar behörighet. Skapa ett ärende via länk nedan i ärendehanteringssystemet.

Är du lärare och ska genomföra kurs där du sett att alla applikationer som behövs redan finns installerade i Citrix  så kan du skapa ett ärenden nedan för att beställa Access genom att ange kurskoden för den nya kursen. På detta sätt säkerställer du att alla anmälda studenter får tillgång till applikationerna. Om studenten redan tidigare deltagit i sådan kurs har redan studenten tillgång till applikationerna. Är du som läraren säker på att studenterna redan använt Citrix tidigare är det inte nödvändigt att använda detta formulär.

Ett annat skäl att använda access-formuläret är om applikationer i den nya kursen är grafikkrävande. I formuläret ska det anges om detta är fallet. Genom detta säkerställs att alla anmälda studenter till kursen får tillgång till de grafikaccelererade (GPU) maskinerna ifall de inte haft den behörighetsnivån tidigare.