Hoppa till innehållet
Nu kommer hightech-klarinetten

Nu kommer hightech-klarinetten

Publicerad: 23 mars 2022

De kallar den ”Music in Motion” – en klarinett som fått rörelsesensorer, vilket tar det över 300 år gamla akustiska instrumentet in i den digitala åldern. Nu står doktoranden Robert Ek och universitetslektorn Jörgen Normark redo att lansera sin produkt till marknaden. LTU Business har varit med på resan och stöttat både med en marknadsanalys och vid framtagningen av en prototyp.

Den nya versionen av det klassiska instrumentet är sprungen ur forskningsprojektet ”The extended clarinet”, där Robert Ek som är professionell klarinettist i Norrbotten NEO och doktorand vid Luleå tekniska universitet har undersökt hur man med hjälp av sensorer kan känna av musikers rörelser och förstärka musikupplevelsen med ytterligare dimensioner, vilket skapar ett så kallat hyperinstrument.

– Den traditionella musiken är fantastisk men om man ska hålla musik som konstform levande måste den fortsätta utvecklas. Klassisk musik får inte bli en museal upplevelse, säger Robert.

Det hela började 2015 när Robert bad en kompositör i Paris att skriva musik till en elektronisk basklarinett som utvecklades i Zürich. Systemet kändes inte färdigt och Robert fick snart egna idéer. I samband med ett projekt på Luleå tekniska universitet kom han i kontakt med Jörgen Normark, lektor i design och Peter Parnes, professor inom området distribuerade datorsystem.

– Tillsammans började vi jobba med ett nytt klockstycke till klarinetten, där vi kan samla in rörelsedata från musikern. 2016 vann vi förstapris på NIME, en internationell musikkonferens för ny musik. Vår klarinett har använts vid flera konserter runt om i Europa sedan dess, berättar Robert.

Stöd från LTU Business

Genom innovationsstödet till forskare har LTU Business bland annat varit med och stöttat ekonomiskt för att ta fram prototyper samt bidragit med en marknadsanalys.

– Jag är tveksam till att det här hade blivit av utan LTU business. Deras erfarenhet och kunskap har varit ovärderlig och de har verkligen stöttat oss när det behövts, säger Robert.

Hösten 2020 startade Robert och Jörgen bolaget Music in Motion och nu ska klarinetten ut på marknaden. Till målgruppen hör både professionella musiker och glada amatörer.

– Tanken är att alla nyfikna ska kunna testa det här. De pengar vi får in kommer att gå till att utveckla systemet vidare.

Inom forskningen har hyperinstrument funnits ända sedan 80-talet men tack vare att det hänt mycket inom mikroelektroniken det senaste decenniet har det öppnats upp nya möjligheter, förklarar Robert.

Roger Tuomas från LTU Business tycker det har varit spännande att få jobba med projektet.

– Det är otroligt kul att få arbeta med människor som har sådan passion inom sitt område och i den här trion har man verkligen tagit vara på allas unika kompetenser. Det ska bli spännande att se hur klarinetten tas emot av marknaden, avslutar han.

Så funkar det

Inuti klockstycket på klarinetten finns en mikrokontroller med Wi-Fi, rörelsesensorer och batteri. Sensorerna känner av rörelser i alla riktiningar samt hur intensiva rörelserna är. Med dessa data kan man sedan känna igen och använda rörelsekvaliteter för att påverka ljud, ljus, film eller annan elektronik. T.ex. finns funktioner såsom rumslig loop-pedal, pitchbend, spatialisering av ljud i 3D, och många fler.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.