Hoppa till innehållet
åretsalumn2020
Helena Hed och Meleknur Alevcan är Årets alumner vid Luleå tekniska universitet 2020. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Årets alumner 2020: Helena Hed och Meleknur Alevcan

Publicerad: 28 oktober 2020

Meleknur Alevcan har hjälpt hundratalet äldre med gratis terapi under coronapandemin.
Helena Hed har en lång och framgångsrik karriär på Sweco med sig, och tillträder snart som vd och koncernchef för börsnoterade PE Teknik & Arkitektur.
Nu har de två forna studenterna utsetts till Årets alumner vid Luleå tekniska universitet.

Titeln Årets alumn delas ut till någon som varit student vid Luleå tekniska universitet och sedan nått särskilt stor framgång i karriären.
I år är det Meleknur Alevcan, med examen från kandidatprogrammet i psykologi, och Helena Hed, civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik, som får ta emot den hedrande utmärkelsen från sitt gamla lärosäte.

– För mig är detta mycket hedrande. Det känns fantastiskt och jag vill verkligen dela utmärkelsen med alla mina kollegor på Sweco, säger Helena Hed.
– Det känns så kul! Jag är överraskad och stolt och känner mig hedrad, säger Meleknur Alevcan.

Internationell karriär med Boden som bas

Meleknur Alevcan, född 1989 och uppvuxen utanför Istanbul i Turkiet, har en universitetsexamen i ryska och litteratur från hemlandet, där hon bland annat jobbade som tolk och översättare. 2013 fick hon ett stipendium för att läsa i Sverige. Efter bara ett års svenskstudier sökte hon och kom in på Luleå tekniska universitets kandidatprogram i psykologi. Det var ett aktivt val att leta sig långt norrut, berättar Meleknur.

– Jag såg det som ett annorlunda äventyr att få möjlighet att uppleva snö, vintersporter och norrsken. Eftersom jag inte har svenska som modersmål var det första året på utbildningen utmanande, men mina lärare och klasskamrater var fantastiskt stöttande.

Efter examen arbetade hon först inom närpsykiatrin i Luleå men driver nu eget som konsult och KBT-terapeut i nya hemstaden Boden, med både företag och privatpersoner som kunder. Hon erbjuder online-terapi och har klienter i bland annat Sverige, Ryssland, Turkiet och USA.

När coronapandemin slog till funderade Meleknur på hur hon kunde hjälpa äldre personer som kände sig isolerade och oroliga.
– Jag tänkte att jag kunde erbjuda dem gratis online-terapi, och nu har haft kontakt med över 100 äldre. Många har varit nedstämda, haft ångest och känt sig ensamma. Då kan KBT vara en bra metod, säger Meleknur och fortsätter:
– Jag har fått en fantastisk respons från de äldre och även från deras anhöriga. De är väldigt tacksamma och det gör mig glad och motiverad i mitt jobb.

Tillträder som börs-vd vid årsskiftet

Helena Hed, född 1975 och från Boden, tog examen från universitetets civilingenjörsprogram i samhällsbyggnadsteknik 2001. Hon inledde därefter forskarstudier, men jobb i näringslivet lockade och hon började som konsult för miljöfrågor på Sweco. På företaget har hon haft en rad olika positioner, bland annat som gruppchef, regionchef för vatten- och miljöverksamheterna i norra Sverige, ansvarig för järnvägsverksamheterna i Stockholm/Öst och nu senast som vd för Swecos hela projektledningsverksamhet.

Vid årsskiftet väntar en ny roll, när hon tillträder som vd och koncernchef för börsnoterade konsultbolaget PE Teknik & Arkitektur, med över 1000 medarbetare runtom i Sverige.

– Det är med stor stolthet jag kliver på uppdraget.

Helena Hed minns sin studietid med värme. Hon lärde känna två av sina närmaste vänner under åren på Luleå tekniska universitet, hon läste utomlands – på Glasgow University i Skottland – och hade en lärorik praktik och exjobbsperiod på SSAB.

– Min utbildning till civilingenjör har öppnat många möjligheter för mig. Jag hade fantastiska år på universitetet. Det är ett bra lärosäte – jag har med stolthet anställt många från Luleå tekniska universitet.

Motiveringar – Årets alumner 2020:

"Helena Hed har efter avlagd civilingenjörsexamen i samhällsbyggnadsteknik från Luleå tekniska universitet haft en mycket framgångsrik karriär. Hon har över 15 års erfarenhet av olika chefsroller inom Swecokoncernen, senast som vd för Sweco Management. I januari 2021 tillträder hon som vd och koncernchef för börsnoterade bolaget PE Teknik & Arkitektur.
Helena har engagerat sig för sitt gamla lärosäte som föreläsare och inspirerande förebild. Hon är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet."

"Meleknur Alevcan har efter erlagd examen från kandidatprogrammet i psykologi från Luleå tekniska universitet arbetat som KBT-terapeut, konsult och egenföretagare. Hon har tidigare studerat i Turkiet och USA och har, genom sina breda erfarenheter, skapat sig en global arbetsmarknad och erbjuder bland annat online-terapi i flertalet länder.
Under coronapandemin har hon varit ett stöd för ett stort antal äldre personer som genom hennes försorg fått tillgång till kostnadsfri terapi i en prövande tid.
Meleknur har ett stort samhällsengagemang och är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet."

Taggar