Hoppa till innehållet

Årets alumner 2021: Shilpi Sinha, Amanda Jansson och Maria Häll

Publicerad: 28 oktober 2021

Skådespelaren Amanda Jansson, IT-pionjären Maria Häll och ingenjören i teknisk design Shilpi Sinha har utsetts till Årets alumner vid Luleå tekniska universitet jubileumsåret 2021.

Titeln Årets alumn delas ut till någon som varit student vid Luleå tekniska universitet och sedan nått särskilt stor framgång i karriären. Bland tidigare mottagare av utmärkelsen finns bland annat Northvolts vd Peter Carlsson, skådespelaren Sofia Ledarp och svenska herrfotbollslandslagets fysioterapeut Fredrik Larsson.

I år firar Luleå tekniska universitet 50 år och slår därför på stort med tre jubileumsalumner 2021:

Skådespelaren Amanda Jansson, som fångat tittarnas uppmärksamhet och hyllats av kritiker för rollen som polisen Sara i prisbelönta SVT-serien ”Tunna blå linjen”. Amanda, som växte upp i Gävle, gick ut Teaterhögskolan vid Luleå tekniska universitets skådespelarprogram 2016.
– Jag är så glad över detta! När jag gick på Teaterhögskolan blev Sofia Ledarp utsedd till Årets alumn och kom och pratade med oss studenter. Det är fantastiskt att jag också kan vara en förebild och visa att det går, trots en tuff bransch, säger Amanda Jansson.

IT-pionjären Maria Häll växte upp i Luleå och blev 1988 den första kvinnan i Sverige att ta en civilingenjörsexamen i datateknik. Hon har tidigare utsetts till en av Sveriges främsta IT-makthavare och är sedan 2013 chef för universitetsdatanätverket Sunet.
– Det är jättekul och jag känner mig mycket hedrad! Mitt hjärta klappar varmt för Luleå tekniska universitet och jag har behållit löpande kontakt med LTU genom årens lopp, säger Maria Häll.

Shilpi Sinha, som växte upp i Luleå, är högskoleingenjör i teknisk design och tog examen från Luleå tekniska universitet 2016. Efter en sejour i Silicon Valley gjorde hon snabb karriär på Ikea. I dag är Shilpi smyckesföretaget Pandoras första UX-researcher. Från huvudkontoret i Köpenhamn arbetar hon för kunderna ska mötas av en god användarvänlighet, oavsett om de shoppar via hemsidan eller i fysiska butiker.
– Att bli Årets alumn känns otippat och väldigt ärofyllt. Jag har alltid känt mig väldigt stolt över att ha pluggat på Luleå tekniska universitet, säger Shilpi Sinha.

De tre pristagarna kommer ta emot sina utmärkelser den 11 november i Kulturens hus i Luleå, i anslutning till universitetets Jubileumskonsert. 

Motiveringar – Årets alumner 2021:

"Maria Häll blev 1988 den första kvinnan i Sverige att ta en civilingenjörsexamen i datataknik. Hon har sedan dess haft en mycket framgångsrik karriär med flera höga positioner inom IT-branschen, bland annat på näringsdepartementet och dåvarande SKL. 2005 blev hon utsedd till en av Sveriges främsta IT-makthavare av tidningen Ny Teknik; hon är tongivande i Sveriges digitalisering och en viktig förebild – inte minst för kvinnor – som pionjär i IT-sektorn.
Sedan 2013 är Maria Häll chef för universitetsdatanätverket Sunet, samtidigt som hon har flera för branschen viktiga styrelseuppdrag. Hon är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet."

"Amanda Jansson har efter examen från skådespelarprogrammet 2016 synts i hyllade ”Vår tid är nu”, ”Beck" och på teaterscenen. Det stora genombrottet kom i rollen som den nyexaminerade polisen Sara i den kritikerrosade SVT-serien "Tunna blå linjen". Serien utsågs till årets tv-drama och årets program på Kristallen-galan.
Amanda Jansson är en mångsidig skådespelerska och bidrar i stor grad till att upprätthålla det goda rykte som Teaterhögskolan vid Luleå tekniska universitet har i film- och teater-Sverige. Hon är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet."

"Shilpi Sinha har efter erlagd examen som högskoleingenjör i teknisk design 2016 gjort en imponerande snabb karriär.
Efter avslutad utbildning fick hon ett stipendium för att arbeta med startups i Silicon Valley i USA och därefter väntade ett traineeprogram på Ikea. Shilp Sinha fick förtroendet att vara med och starta och leda Ikeas organisation för UX-design och tillträdde rollen som tillförordnad global UX-chef för digitala kanaler. I dag arbetar hon i Köpenhamn som företaget Pandoras första UX-researcher.
Hon brinner för att få kvinnor att läsa tekniska utbildningar och har engagerat sig i universitets satsningar och föreläst för både nuvarande och presumtiva studenter. Shilpi är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet."