Hoppa till innehållet
Foto: ÅF samt Annelie Klint Nilsson/IRF.
Jonas Gustavsson och Ella Carlsson Sjöberg är årets alumner vid Luleå tekniska universitet. Foto: ÅF samt Annelie Klint Nilsson/IRF. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Koncernchef och rymddoktor är Årets alumner 2018

Publicerad: 30 oktober 2018

De är båda civilingenjörer från Luleå tekniska universitet, med karriärer som ”rymddoktor” respektive koncernchef för ett ingenjörs- och designföretag med kontor i över 30 länder. Nu har Ella Carlsson Sjöberg och Jonas Gustavsson utsetts till Årets alumner vid sitt gamla lärosäte.

Årets alumn är en utmärkelse som delas ut till personer som varit studenter vid Luleå tekniska universitet och som efter examen nått särskilt stora framgångar i sina karriärer. 

De tidigare studenter som i år får ta emot den hedrande utmärkelsen är Ella Carlsson Sjöberg, chef och vikarierande föreståndare för Institutet för rymdfysik, och Jonas Gustavsson, vd och koncernchef för ÅF.

– Det är en stor ära för mig att få denna fina utmärkelse. Det känns oerhört kul och inspirerande! Luleå tekniska universitet har en speciell plats i mitt hjärta, en plats där jag fick vänner för livet och en plattform som hjälpt mig att förvekliga mina rymddrömmar, säger rymdfysikern Ella Carlsson Sjöberg, som brukar kallas för ”Sveriges Marsdoktor”.

– Jag är hedrad över att utses till Årets alumn och stolt över att ha läst vid Luleå tekniska universitet. Jag hade en väldigt bra studietid. Det är också roligt att se att universitetet har fortsatt utvecklas så positivt sedan jag pluggade där, säger Jonas Gustavsson, som leder ÅF, ett globalt företag med 10 000 medarbetare och kontor i över 30 länder.

I juryn som utser Årets alumn sitter representanter från Luleå tekniska universitet, Luleå Studentkår, Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet och LTU Business.

Motiveringarna för 2018 års vinnare är:

”Ella Carlsson Sjöberg har efter avlagd civilingenjörsexamen i rymdteknik från Luleå tekniska universitet haft en mycket framgångsrik karriär. I dag är hon chef och vikarierande föreståndare för Institutet för rymdfysik där hon dagligen jobbar med spjutspetsforskning inom rymden. Ella har doktorerat via Luleå tekniska universitets forskarskola i rymdteknik och disputerade 2008 med en avhandling om Mars. Hon har arbetat inom Försvarsmakten och på Esrange, Sveriges enda rymdraketbas. Ella är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet.”

”Jonas Gustavsson har efter avlagd civilingenjörsexamen i maskinteknik från Luleå tekniska universitet haft en mycket framgångsrik karriär, såväl i Sverige som internationellt. I dag är han vd och koncernchef för globala ingenjörs- och designföretaget ÅF och innan dess har han haft ledande positioner på bland annat ABB, Bombardier och Sandvik. Jonas är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet.”

Jonas Gustavsson och Ella Carlsson Sjöberg kommer att vara på plats för att ta emot sina utmärkelser vid en prisutdelning i Vetenskapens hus i Luleå den 6 november kl 16.30-19.00, då även priserna Årets innovatör och Årets samverkanspris delas ut.

I media:

Taggar