Mentorskapsprogrammet

Publicerad: 16 augusti 2018

Luleå tekniska universitet driver ett mentorskapsprogram där du som student kan få en mentor i arbetslivet, någon att bolla tankar och idéer kring framtiden med och en person som kan fungera som dörröppnare vad gäller exjobb/uppsatser, anställningar och ett utökat kontaktnät. Syftet med Mentorskapsprogrammet är att du som student ska få professionella och branschaktuella råd från det yrkesområde du intresserar dig att söka till efter examen och vi strävar efter att matcha adepternas behov och önskemål med mentorns erfarenheter och kunskaper.

Så här går det till – en kort sammanfattning

Nästa omgång startar september 2020 och pågår till maj 2021. Ansökan sker nu under vårterminen och sista ansökningsdag är 17 maj. Du som student gör en ansökan och blir du antagen gör vi en matchning där vi utgår från din och mentorns profil, kompetens och speciella önskemål. När detta är klart får du veta vem din mentor är och du kan därefter skapa kontakt och boka in ert första möte.

Du kan även välja att ordna en mentor på egen hand och sedan delta i programmet. Det du bör tänka på då är att mentorn bör befinna sig i regionen eller ha möjlighet att kunna genomföra träffar här i Luleå.

Programmet inleds sedan med en kick-off för alla mentorer och adepter under september månad, där information ges om programmets upplägg. Under programmets gång arbetar ni sedan tillsammans på din professionella och personliga utveckling med adeptens mål för mentorskapsåret i fokus. Du och din mentor träffas enskilt efter era behov och önskemål (vi rekommenderar ca 6 tillfällen) och som komplement till detta anordnas gemensamma träffar där ni får möjlighet att träffa andra mentorer och adepter och delta i intressanta föreläsningar och workshops. I maj avslutats mentorskapsprogrammet med en gemensam avslutningsträff med diplomutdelningen för alla deltagare.

Vem kan vara med i Mentorskapsprogrammet?

  • Du har troligast ett eller två år kvar av din utbildning. 
  • Du är beredd att lägga tid och energi på att utmana dig själv och utvecklas inom ramen för mentorskapsprogrammet.

Förväntningar på dig som adept

Det är du som ska förverkliga dina mål med mentorn som stöd - tänk efter och klargör vad du vill ha ut av att mentorskapet. Be om det du vill ha, mentorn finns där för att med hjälp av sin yrkeserfarenhet vara ett bollplank för dina frågeställningar. Du som adept ska initiera möten med din mentor och vara den drivande parten. Tänk långsiktigt och ge mentorskapsrelationen tid att utvecklas. Den tid du lägger ner är en investering i dig själv och din framtid. För att kunna se tillbaks på ett lyckat år måste du vara beredd att avsätta den tid som krävs och prioritera era inbokade möten. Ta även vara på tillfället att träffa andra adepter och mentorer som kan bidra med erfarenheter och nya idéer - på köpet får du fler kontakter och ett utökat nätverk.

Hur länge?

Mentorskapsprogrammet löper under ett läsår, från september till maj. Om ni båda önskar fortsätta relationen på egen hand efter året är slut går detta naturligtvis bra. Det går att söka även om du kommer lämna Luleå för praktik/examensarbete under vårterminen.

Så här säger tidigare deltagare:

”Fantastiskt! Precis vad jag behövde. Den där extra knuffen i rätt riktning. Nu som nyutexaminerad fick jag välja bland 3 jobberbjudanden från ledande industrier i Norrland - plus möjlighet till en intervju jag tackade nej till. Allt är givetvis inte tack vare min mentor. Men feedback på mina cv:en och ifrågasättanden i mina val har definitivt hjälpt mig att satsa mer och inte alltid välja den bekväma/säkra vägen. Tack för ett givande program!"

"Mentorskapsprogrammet överträffade mina redan höga förväntningar. Det gav inte bara en unik möjlighet att få kunskap om en verksamhet och yrkesroll jag var intresserad av utan även examensarbete och kontakter som har lett till arbete."

"Jag kände att jag varken hade självförtroende i min kompetens eller visste vad som förväntades i arbetslivet. Min mentor gav mig en insikt i vardagliga utmaningar och problemfrågor, där jag snabbt började första relevansen av det jag studerat. Något som lett till ett mycket större självförtroende i jobbsökandet"

Jag har fått min första riktiga anställning, och mycket det tack vara detta program.

Till att börja med funderade jag på hur mycket detta verkligen skulle ge mig, men nu när året gått mot sitt slut så har jag ändå fått en bättre förståelse för arbetslivet och fått träffa nya ansikten i branschen.

"Mentorskapsprogrammet har matchat mig till en mentor inom just den branschen som jag är intresserad av. Min mentor har visat och lärt mig bl.a. om branschen precis så som jag önskade av mentorskapet. Min mentor har även stött mig vid karriär frågor precis så som jag har behövt! Ett verkligen stort tack för att mentorskapsprogrammet finns." 

”Kontakt med någon som har mer arbetslivserfarenhet och som kan coacha, lyssna och utmana på ett objektivt sätt.”

”Få stöd i svåra beslut och situationer. Få hjälp att identifiera vad man själv vill och tycker.”

”Tips och råd över fallgropar och viktiga delar av både karriären och livspusslet.”

”Att få bolla idéer med någon som har ett annat perspektiv. Få råd om framtiden, förstå att allt inte är skrivet i sten.” 

”Få höra peppande ord från mentorn. Självförtroendeboost! Få bättre inblick i branschen och vad man kan arbeta med efter utbildningen.”

 

Projektledare Mentorskapsprogrammet

Maria Wallander

Maria Wallander, Projektledare

Telefon: 0920-493917
Organisation: Studentservice, Studentservice, Verksamhetsstöd
Susanne Sundström

Susanne Sundström, Projektledare

Telefon: 0920-492422
Organisation: Studentservice, Studentservice, Verksamhetsstöd