Hoppa till innehållet

Vad du bör tänka på inför en arbetsintervju

Publicerad: 20 september 2018

Anställningsintervjun är din chans att få visa vem du är professionellt.

Läs på om företaget innan du går på intervjun så att du är förtrogen med branschen och vad som förväntas av yrkesrollen. Försök sätta dig in i hur du på bästa sätt kan bidra med dina kunskaper, erfarenheter och egenskaper i det jobb du söker. 

Intervjun kan vara upplagd på flera olika sätt tex enskild intervju, gruppintervju, case-intervju, tester mm. Du kan fråga hur intervjun kommer att vara upplagd och vilka du ska träffa.

Tänk på vad du förmedlar via din klädsel och via icke verbala signaler. Tänk på att vara artig och trevlig mot alla du möter på företaget. Om det är flera som intervjuar dig, ge lika mycket ögonkontakt till samtliga. 

Det kan kännas som självklart, men prata inte illa om tidigare arbetsgivare då det kan få dig att framstå som problemet.

Studier har visat att de som lyckas bäst på anställningsintervjun är de som lyssnar lika mycket som de pratar och håller sina svar korta. Visa intresse genom att lyssna och var inte rädd för att att ställa frågor om arbetet. Det är helt okej att ta med dig en lista med frågor till en arbetsintervju.