Nätverkande

Det flesta är överens om att mer än hälften av de arbeten som förmedlas är via hjälp av nätverk/kontakter. Det personliga nätverket är helt klart betydelsefullt och något man inte kan förneka som arbetssökande.

Det är inte lika enkelt att bygga och använda sitt sociala nätverk som det är att bygga och använda sitt CV eller personliga brev. Därför kan det kännas svårt att förhålla sig till nätverkande, men en positiv utgångspunkt är att ett nätverk stärker dig som arbetssökande.

Dina nuvarande kontakter finns i flera olika arenor: nuvarande/tidigare arbeten, utbildningar/kurser, professionella engagemang utanför arbetet och personliga kontakter. Ett tips är att bygga på ditt nätverk innan du behöver det och även efter att du fått ditt jobb. När det gäller att utöka ditt nätverk bör du satsa på de människor som kan ha glädje av det du har att erbjuda; Investerare, kunder, kollegor eller arbetsgivare/rekryterare/HR-personal. När du behöver mingla/nätverka och känner dig osäker kom ihåg dessa fyra saker:

  1. Vad är ditt mål med minglet? Söker du jobb, ex-jobb, forskningsanslag, samarbetspartners? Finns det någon person eller något företag du är särskilt intresserad av?
  2. Förbered din ”elevator pitch”.
  3. Le, sträck på dig och tro på dig själv.
  4. Var nyfiken och lyssna på andra.