VFU-handbok för studenter i erfarenhetsbaserat förskollärarprogram
I VFU-handboken hittar du information om vad som kan behöva göras före, under och efter vfu-perioden.
Inför VFU:n
En VFU-kurs behöver förberedas innan genomförandet för att skapa de bästa förutsättningarna för studenten att genomföra sin VFU. Studenten och VFU-handledare behöver göra en övergripande plan för VFU-perioden så att tiden kan användas på bästa sätt och säkerställa att alla delar som ska ingå för både student och handledare ges utrymme.
Det är av stor betydelse att både student och handledare är väl insatta i alla delar under VFU.
Särskild behörighet gäller för antagning till samtliga kurser där VFU ingår som moment. För antagning till dessa kurser måste studenterna göra en individuell ansökan på antagning.se senast den 15 oktober för kurser som ges under kommande vårtermin.
För att kunna antas till en kurs måste du uppfylla de särskilda behörighetskraven. Om du är osäker på vilka särskilda behörighetskrav som gäller för de kurser du tänker söka kan du hitta information om behörighet i kursplanen. Grundprincipen är att föregående VFU-moment ska vara godkänt samt ett specifikt antal högskolepoäng. Som student måste du hålla dig uppdaterad med din utbildningsplan för att se vilka terminer som innehåller VFU och själv ansöka om antagning till dessa kurser terminen innan kursen ges.
Du söker kurserna via www.antagning.se. (Guide till hur du söker VFU-kurs i ditt program Pdf, 603.1 kB. Länk till annan webbplats.) När du går in via LTU:s hemsida på Mitt LTU, är du direktinloggad som programstudent och kan då söka din kurs där VFU-moment ingår direkt där.
Kom ihåg! Du måste alltid svara och tacka ja på ditt antagningsbesked för att inte mista din plats och därmed VFU-placering.
Om du har haft studieuppehåll och inte följer ordinarie studiegång kan det vara så att rätt kurs inte syns för dig på Antagning.se och då råder vi dig att ta kontakt med studievägledare.
Studenterna ska i december terminen innan respektive VFU-period, via ett webbformulär som finns i Canvas, lämna besked om studenten behöver hjälp av VFU-samordnare vid LTU att ordna VFU-placering eller kan ordna VFU-placering och handledare själva.
Studenter som ordnar placering själva lämnar in fullständiga uppgifter om kommun, förskola, ansvarig rektor och handledare. Studenten ansvarar också för att lämnas in sitt schema för VFU-perioden i Canvas kursrum före VFU-perioder startar.
Jävsituation ska undvikas (egna barn i förskolan, anhörig eller vän som handledare etc.). Placering som LTU anordnar kan bli både inom kommunal och fristående verksamhet. LTU har som ambition att möta studentens önskemål, men kan inte garantera placering utanför vårt avtalsområde.
Riksdagen har beslutat att från och med 1 april 2008 ska lärarstudenter som inom utbildningen genomför VFU genomgå en registerkontroll. Denna regel gäller för den student som påbörjar sin lärarutbildning från och med höstterminen 2008.
Beslutet innebär att studenterna ska ansöka om brottsregisterutdrag hos polismyndigheten i god tid innan VFU ska genomföras. Det tar ca 2 veckor att få ett brottsregisterutdrag och det har en giltighet på 1 år. Det är av stor betydelse att du som student beställer ditt registerutdrag i god tid så att du kan gå ut på din VFU.
Hanteringen av brottsregisterutdragen sker i kommunerna, dvs. det är kommunerna som avgör för vem studenterna ska visa brottsregisterutdragen. Studenterna ansvarar själva för att brottsregisterutdraget visas för den inom VFU-området utsedda personen.
Student är genom universitetet försäkrad under studietiden, samt vid färd mellan bostaden och den plats där undervisningen bedrivs. Försäkringen täcker personskador genom olycksfall samt i vissa fall sjukdom genom smitta. Med studier avses även praktik/verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Mer information finns på kammarkollegiet.se
För visa delar som kan kopplas till VFU:n krävs speciella blanketter. Det handlar till exempel om regelverk för resebidrag, bostadsbidrag, särskilda skäl för VFU-placering, underlag vid eventuell Om-VFU. samt det planeringsunderlag som du som student ska förbereda inför det första mötet med din handledare vid VFU 2 och 3.
- Regelverk för resebidrag under VFU (.pdf)Pdf, 132.2 kB.
Länk till annan webbplats.
Resebidrag kan sökas för resor till anvisad VFU-placering utanför lokaltrafikområde (.xls)Excel, 165 kB.Länk till annan webbplats.
Regelverk för bostadsbidrag under VFU (.pdf)Pdf, 133.2 kB.Länk till annan webbplats.
Blankett för rese- och/eller bostadsbidrag vid anvisad VFU (.xls)Excel, 159.5 kB.Länk till annan webbplats.
Särskilda skäl (.pdf)Pdf, 84.2 kB.Länk till annan webbplats.
Studenter och VFU-handledare får ta del av innehållet inför VFU-momentet genom ett informationsbrev med länkar till kursplan, VFU-handbok och för den specifika kursen aktuell information. Momentansvarig lärare för VFU-momentet lägger även ut information i studenternas Canvasrum senast 14 dagar innan kursstart.
Det är av stor vikt att både student och handledare är väl insatta i det specifika VFU-momentets alla delar och tar del av det material som skickas ut av kursläraren för att skapa förståelse för VFU-moments innehåll och kursens bedömningsgrunder. Studenten ska vara behjälplig med att vägleda handledaren att hitta aktuell information och dokument som behövs för planering och bedömning av VFU:n. Studenten ska kontakta, och om detta är möjligt, besöka VFU-verksamheten innan VFU:n påbörjas.
Under VFU
För att skapa förutsättningar för en bra VFU är det av betydelse att både studenter och handledare är väl insatta i helheten av VFU-processen. Det innefattar både delar som behöver hanteras innan och delar som behöver hanteras efter VFU:N. Sedan behöver alla inblandade även känna sig trygga i det som sker under VFU-perioden. Vid frågor som direkt rör VFU:n genomförande och innehåll är det kursledare, momentansvarig eller examinator som bäst kan svara på kursrelaterade frågor kopplat till VFU:n.
Under VFU omfattas studenten av Offentlighets- och sekretesslagen (SFS 2009:400), och har rätt att ta del av den information som behövs för att VFU ska kunna genomföras så att den stödjer studentens utveckling mot examensmålen. Det åligger studenten att upprätthålla sekretessen.
Studenten och VFU-handledare behöver göra en övergripande plan för VFU-perioden så att tiden kan användas på bästa sätt och säkerställa att alla delar som ska ingå för både student och handledare ges utrymme.
Inför VFU 2 och VFU 3 ska studenten ha fyllt i ett planeringsunderlag som syftar till att identifierade utvecklingsbehov med koppling till den kommande VFU-perioden. Studenten ska ange erfarenheter och utbildningar som är relevanta för professionsutvecklingen samt aktuell termin i lärarutbildningen. Studenten tar sedan med sig planeringsunderlaget till den första träffen med handledaren.
Studenten VFU-handledaren planerar VFU-perioden tillsammans och för en dialog om vad som förväntas av studenten. Planeringen utgår från planeringsunderlaget, kursmålen för VFU-momentet med stöd av bedömningsformuläret. Det är av betydelse att student och handledare skapar sig en gemensam syn på VFU-periodens innehåll och utvecklingsområden för att kunna göra en relevant planering.
Planeringsunderlag kopplat till första mötet med handledaren Länk till annan webbplats.
VFU-perioden innebär studier på 75% (motsvarande 30 timmar) inom det angivna spannet för VFU-periodens veckor, i enighet med övrig studietakt på programmet. Studenten ska så långt det är möjligt följa VFU-handledarens schema och samlade arbetsdag. Studenten ska ges möjlighet att ta del av olika aktiviteter som ingår i verksamheten och som skapar en god helhetsbild av den kommande professionen och som kan bidra till studentens lärande och utveckling. Exempel på aktiviteter utöver planering, pedagogiska aktiviteter, undervisning samt handledning och insamlande av empiri till VFU-uppgifterna kan vara utvärdering, arbetslagsträffar, konferenser och kompetensutvecklingsinsatser. Under sin VFU-period ska studenten planera och reflektera, undervisa och leda pedagogiska aktiviteter och arbeta med kursens examinationsuppgifter. I arbetstiden ska VFU-handledaren och studenten gemensamt skapa utrymme för dessa aktiviteter.
Under VFU ska studenten ges utrymme att planera, reflektera och analysera enligt överenskommelse mellan VFU-handledaren och studenten. Ett exempel kan vara att skapa förutsättningar för en (1) reflektionstimme per dag som förläggs till en lämplig tidpunkt under dagen samt till en plats som VFU-handledaren beslutar.
Om studenten inte kan följa handledarens arbetstider planeras handledningens organisation i samverkan mellan handledare och rektor.
För att kunna bedöma och examinera studentens insats under en VFU-moment krävs obligatorisk närvaro av studenten under hela VFU-perioden. Eventuell frånvaro under VFU ska därför alltid kompletteras i samråd mellan student och VFU-handledare. Om frånvaron under en VFU-period överstiger 5 dagar ska den verksamhetsförlagda utbildningen göras om i sin helhet. En student som har frånvaro på mer än 5 dagar måste:
-Informera VFU-kurslärare och VFU-handläggare om sin frånvaro.
-Ta kontakt med studievägledare för att tillsammans med denna göra upp en individuell studieplan för resterande delar av programmet.
-Ansöka om att bli omregistrerad på VFU-kursen vid det tillfälle studenten avser genomföra denna, förslagsvis nästa gång den ges.
Om VFU-handledaren är frånvarande på grund av sjukdom eller annan anledning ska rektor ordna likvärdig ersättare för VFU-handledaren.
Studenten ska under samtliga VFU-perioder föra loggbok. Loggboken är studentens egen kursdokumentation och studenten kommunicerar relevanta delar av innehållet med VFU-handledaren respektive VFU-kursläraren. I loggboken reflekterar studenten över sin insats under VFU-perioden samt kursuppgifterna, studentens självvärdering samt där så förekommer även trepartssamtalet. En bra utgångspunkt för loggboken är att ha kursens mål som utgångspunkt för att hålla fokus på det som kursen har som mål och som ligger till grund för bedömning. Med det som grund kan loggboken bli ett värdefullt verktyg som ett stöd för handledningssamtalen mellan studenten och VFU-handledaren. Loggboken är också värdefull som dokumentation- och reflektionsdokument vad gäller VFU-aktiviteterna och hur undervisningen har planerats, genomförts, utvärderats och inte minst den egna utvecklingen.
Under VFU-perioden ska studenten och handledare kontinuerligt samtala och reflektera om hur studenten tillämpar sina teoretiska kunskaper och ledarskap i den praktiska verksamheten. Utöver den mer kontinuerlig handledning som stöd utifrån studentens behov vid den dagliga verksamheten ska VFU-handledare också planerar in och avsätta tid för minst ett specifikt handledningstillfälle per vecka och student.
Under handledningssamtalen mellan VFU-handledare och dig som student ska ni använda er av bedömningsunderlaget som utgångspunkt. Vid dessa mer planerade handledningstillfällen bör studentens framsteg och vad som behöver få mer utrymme framåt för att bidra till studentens utveckling med riktning mot kursens mål vara i fokus. Handledningen är av stor betydelse för studentens möjlighet att utvecklas och utmanas i relation till sin kommande lärarprofession.
Mittsamtal VFU 1 och VFU 2
Vid en av tre VFU-perioder genomförs ett strukturerat trepartssamtal. Inom erfarenhetsbaserat förskollärarprogram sker detta under VFU 3. Trepartssamtalet bygger på en formativ bedömning och ska samtidigt erbjuda studenten utvecklingsstöd med utgångspunkt i kursmålen för den aktuella VFU-kursen. Studenten, VFU-handledaren och VFU-kursläraren genomför det strukturerade samtalet i ca i mitten till den senare delen av VFU-perioden.
Det övergripande syftet med samtalet är att studenten ska reflektera över och själv kunna värdera sin utveckling med utgångspunkt i bedömningsunderlaget som finns för kursen. Trepartssamtalet ska ha sikte mot nuläge och fortsatt utveckling vilket medför att det innefattar både en formativ och en summativ bedömning.
Samtalet genomförs med stöd av teknik i form av videokonferens enligt överenskommelse mellan VFU-kursläraren och VFU-handledaren. Ansvarig VFU-kurslärare kontaktar VFU-handledaren för överenskommelse om tid och form för samtalet. Erfarenheterna visar att ett trepartssamtal som genomförs via teknik fungerar bättre om både studenten och VFU-handledaren är utrustade med varsin dator och sitter i olika rum under samtalet.
Trepartssamtalet följer en fast struktur och utgår från det bedömningsunderlag som hör till aktuell kurs.
Delar av examinationsuppgifterna (som utförs i verksamheten) kommer också att redovisas och examineras under det vi kallar praxisseminarium. Detta schemaläggs i slutet av varje VFU-period och det är kurslärare på LTU som ansvarar för innehåll och genomförande. Praxisseminariet blir även ett tillfälle till erfarenhetsutbyte mellan studenterna.
Om du upplever att det uppkommer problem under din VFU ska du, om möjligt, i första hand ta upp frågan med din VFU-handledare och söka en lösning. Rektor och VFU-samordnare i kommunen som ansvarar för placeringen kan också vara ett stöd. Om detta inte är möjligt kontaktar du kursansvarig för råd och stöd. Ett gemensamt samtal genomförs med VFU-handledare, student och VFU-kurslärare.
Om VFU-handledaren är tveksam till din prestation under VFU-kursen ska handledaren kontakta ansvarig universitetslärare så snart som möjligt. Detta för att både du och handledaren ska få det stöd som kan behövas.
Riktlinjer vid tveksamhet om möjlighet att nå kursmålen
Om VFU-handledaren är tveksam till studentens möjlighet att nå kursmålen ska dialog om detta ske mellan VFU-handledaren och studenten. VFU-handledaren ska kontakta VFU-kursläraren för ett samtal angående orsaken till tveksamheten. LTU ansvarar för att ett samtal enligt riktlinjerna nedan kommer till stånd.
Riktlinjer för samtalet:
- Samtalet inleds med att VFU-handledaren ger sina synpunkter och motiverar varför samtalet äger rum.
- Studenten ger sina synpunkter på situationen.
- VFU-kursläraren lyssnar in de synpunkter som framkommer och stödjer såväl studenten som VFU-handledaren. Studenten, VFU-handledaren och VFU- kursläraren diskuterar i sammanhanget även studentens
- Parterna utarbetar ett gemensamt förslag om hur studenten kan bli mer medveten om och aktivt arbeta för att nå de kursmål som behöver stärkas.
- VFU-handledaren och studenten utvärderar därefter kontinuerligt studentens insatser.
- VFU-kursläraren har förnyad kontakt med VFU-handledaren och studenten enligt gemensam överenskommelse för att följa upp studentens utveckling. Vid behov av ytterligare kontakt mellan parterna kan någon av dem initiera fler möten i syfte att tillsammans utvärdera om önskad utveckling
- Utifrån den nya analysen bestäms om VFU-handledaren rekommenderar ett godkännande eller underkännande av studentens
- Om VFU-handledaren har ytterligare behov av VFU-kurslärarens stöd i bedömningen kan parterna komma överens om fler besök av VFU-kurslärare i verksamheten.
Om VFU-kursläraren trots handläggningen vid tveksamhet (se ovan) bedömer att studenten inte når kriterierna för godkänt i en VFU-kurs ska studenten underkännas i den aktuella VFU-kursen. En student har möjlighet att genomföra ytterligare en VFU-placering, totalt två tillfällen, i en kurs hen har fått kursbetyget underkänd i.
Rutin inför Om-VFU:
- Vid underkänt kursbetyg kontaktar studenten VFU- handläggaren för ett möte och en dialog kring lämplig tidpunkt för det nya VFU-tillfället (Om–VFU). Utgångspunkten är att Om-VFU genomförs vid nästa ordinarie kurstillfälle.
- VFU-handläggaren kallar student, studievägledare och eventuellt momentansvarig för VFU till ett samtal om förutsättningarna för Om-VFU.
- Inför mötet ska studenten fylla i planeringsunderlaget ”Underlag för Om-VFU” som ett stöd för samtalet. Dokumentet finns på VFU-hemsidan under
- Under mötet beslutas om tidpunkten för och i vilken verksamhet det nya VFU- tillfället ska genomföras. Till mötet ska studenten ha med sig formuläret ”Underlag för Om-VFU”.
- I samband med starten av Om-VFU ska studenten föra en dialog kring det ifyllda dokumentet ”Underlag för Om-VFU” med VFU-handledaren i
- LTU utser i samråd med samordnare handledare vid Om-VFU.
Riktlinjer vid underkännande av studentens insats vid ett andra VFU-tillfälle - Om-VFU
En student har möjlighet att genomföra ytterligare en VFU-placering i ett VFU-moment i vilken hon eller han fått betyget underkänt. Underkänt VFU-moment kan genomföras tidigast vid nästa ordinarie kurstillfälle enligt utbildningsplanen och kräver dialog med studievägledare. Om en student får ett underkänt kursbetyg även efter det andra kurstillfället i en VFU-kurs (Om-VFU) måste studenten avbryta sin utbildning.
Rutin vid avbrott på grund av underkänd Om-VFU:
- Kursens examinator kallar studenten till ett samtal om bedömningen av studentens insatser under Om-VFU-kursen. I samtalet deltar även ansvariga utbildningsledare eller den/de som institutionen utsett samt studievägledare. Examinator informerar studenten om att konsekvensen av kursbetyget underkänd i Om-VFU-kursen är att utbildningen måste
- Beslut om avbrott på utbildningen meddelas av institutionens företrädare. Beslutet sammanfattas skriftligt och undertecknas av båda
Efter VFU:n
Efter avslutad kurs bedöms studentens insats och måluppfyllelse i respektive VFU-kurs av VFU-handledaren med utgångspunkt i bedömningsformuläret för respektive VFU-period vilken bygger på kursplanernas målbeskrivningar.
Det är viktigt att VFU-handledarna deltar i den introduktionsträff som de inbjuds till inför VFU-perioden för information av examinator och/eller kursledare om kursinnehåll och genomförande, bedömningsfrågor, betygskriterier och andra kursrelaterade frågor.
Bedömningen av studentens insatser under VFU-perioden sker således i samverkan med VFU-kurslärarna vid LTU, men det är VFU-handledaren som ansvarar för bedömningen av studentens insats och måluppfyllelse under den verksamhetsförlagda delen av en VFU-kurs.
Det är kurslärare och examinator vid LTU för aktuell kurs som beslutar om studentens betyg på VFU-kursen då samtliga teoretiska och praktiska moment är genomförda. Det är också kurslärare och examinator som beslutar om VFU-perioden ska göras om helt eller delvis
Utöver bedömningen i underlaget ska VFU-handledaren även lämna skriftliga kommentarer för varje kursmål för att motivera bedömningen. Kommentarer är obligatoriska i de fall VFU-handledare anser att studenten inte uppnått något av kursmålen. VFU-handledaren ska dessutom sammanfattande kommentera vad studenten behöver utveckla under kommande VFU-perioder eftersom detta ska ligga till grund för studentens planeringsunderlag för senare VFU-perioder och ska följa studenten under utbildningen. VFU-handledaren ska motivera sin bedömning för studenten och eventuell frånvaro och komplettering av denna ska anges i bedömningsformuläret. Studenten ska ha tagit igen frånvarodagar som underskrider fem dagar innan bedömningsformuläret lämnas in. Om frånvaro mer än fem dagar se
I VFU-kurserna utgör praxisseminariet och någon form av skriftlig inlämning underlag för bedömning av det totala kursbetyget. I denna ska du ofta bland annat kunna beskriva vad du har gjort och kunna motivera dina val utifrån styrdokument och relevant forskning/kurslitteratur. Praxisseminariet och övriga examinationsuppgifter bedöms och examineras av kurslärare och examinator.
VFU-handledaren kommunicerar bedömningen med studenten och ansvarar för att dokumentet undertecknas av både student och VFU-handledare. Bedömningsunderlaget lämnas in i det Canvasrum som enbart handledaren har tillgång till och enligt instruktioner från VFU-kursläraren. Bedömningsunderlaget granskas därefter av kursledare/ examinator och ingår den sammanfattande examinationen av studentens insatser och måluppfyllelse under den genomförda VFU:n.
Notera särskilt att detta är ett canvasrum enbart för att lämna in den slutgiltiga bedömningen efter att hela vfu-perioden är avslutad och bedömd. Det betyder att du som handledare enbart kan logga in en gång i tilldelat canvasrum när underlaget ska lämnas in.
(Här kommer en länk till en guide?)
När verksamhetsintegrerade examinationsuppgifter ingår i en kurs sker dessa utanför VFU-perioderna och skall kunna utföras av studenten utan handledning.
Studenten ansvarar själv för att kontakta och ordna en förskoleverksamhet där denne kan genomföra sina verksamhetsintegrerade uppgifter. Förfrågan ska riktas till rektor i verksamheten om inget annat anges. De verksamhetsintegrerade uppgifterna kan även genomföras på egen arbetsplats. Fältstudier arvoderas inte.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Student