Diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling
Luleå tekniska universitet ska vara fritt från diskriminering och trakasserier av alla slag. Såväl studenter, medarbetare och besökare ska känna sig välkomna och trygga i universitetets miljö.
Vad är diskriminering?
Vad är trakasserier?
Digitala kränkningar
Rapportera en händelse
Har du upplevt något eller bevittnat negativ behandling kan du säga ifrån och vi uppmuntrar också till att berätta om det. Det är alltid du som utsatts som bestämmer om det du varit med om var oönskat, ovälkommet eller kränkande.
Hur gör du?
Studenter kan vända sig till juristfunktionen vid universitetet om det är en händelse kopplad till utbildningen eller universitetet. Om det är händelser som skett på fritiden, hänvisas ni istället till exempelvis studenthälsan på universitetet. Överväg också om en polisanmälan ska göras.
Juristfunktionen nås genom att ringa växeln och be att få bli kopplad till juristfunktionen alternativt mejla till jurister@ltu.se. Observera att det som inkommer skriftligt till universitetet är att betrakta som en allmän handling som allmänheten kan ha rätt att ta del av. En jurist kan istället ringa upp dig om du lämnar kontaktuppgifter.
Vad händer sen?
Efter ett inledande samtal görs en bedömning av om fortsatt utredning ska ske.
En utredning innebär att de inblandade kommer att kontaktas, både den som anmäler och den som blivit anmäld. Om andra personer har information som påverkar utredningen blir de kontaktade. En utredning kan leda till arbetsrättsliga- eller disciplinära åtgärder.
Alla parter som är inblandade i en utredning har rätt att få stöd. Universitetet som myndighet ska iaktta opartiskhet.
Beroende på vem/vilka som är inblandad i det inträffade och vad som skett hanteras ärendet via diskrimineringslagens bestämmelser och/eller högskoleförordningen.
Du behöver inte träffa den som utsatt dig under utredning av ärendet eller i disciplinnämnd etc. Viktigt att veta är att det är inte tillåtet att utsätta dig som har berättat om trakasserier, eller på annat sätt medverkat i en utredning, för bestraffning av något slag (repressalier) under eller efter utredningen.
Prata med någon
Vill du prata med någon om en upplevelse eller har funderingar om ett särskilt område vänd dig till någon inom universitetet du har förtroende för eller:
Visselblåsning
Visselblåsning ska användas när du misstänker eller har information om missförhållanden.
Universitetets visselblåsarfunktion är en särskild kanal som inrättats för att underlätta rapportering av misstankar om missförhållanden vid Luleå tekniska universitet.
Luleå tekniska universitets riktlinjer
Uppdaterad:
Sidansvarig: Student