Civilingenjör Rymdteknik, Luleå
Grattis – du har gjort ett bra val och vi är glada att få dig som student hos oss på Luleå tekniska universitet.
Läs noga igenom informationen nedan.
Registrering
För att behålla din plats på programmet du blivit antagen till måste du registrera dig på programmet, det gör du mellan 16-21 augusti. Om du inte registrerar dig riskerar du att förlora din plats på programmet.
Du behöver även registrera dig på dina kurser, det gör du mellan 2-4 september. Den registreringen ligger till grund att få studiemedel från CSN, skapa LTU-kort, komma åt kursrummen i Canvas samt för att få skriva tentamen.
Logga in i Ladok för att registrera dig.
Ingenjörsstudier kräver goda kunskaper i matematik. Vi erbjuder därför en repetitionskurs i matematik under Nolleperioden. Kursen kan även ge bonuspoäng till den första tentan i matematik.
Under repetitionskursen, kallad proppen, löser du uppgifter på egen hand under handledning av lärare. När du har registrerat dig på ditt program får du tillgång till ett digitalt kursrum för proppen. Ett bra sätt att förbereda sig är att beställa kursboken Dunkels et al., Mot bättre vetande i matematik, tredje upplagan, Studentlitteratur, ISBN 978-91-4401919-2.
- Förberedelser för studier i matematik Öppnas i nytt fönster.
övningsuppgifter, läsanvisningar och annan viktig information angående matematik
Kurser läsperiod 1
- R0007R Ingenjörsvetenskap och rymdteknik Öppnas i nytt fönster.
- M0047M Differentialkalkyl Öppnas i nytt fönster.
Schema
Schemat fastställs senast två veckor innan kursstart.
- Här söker du fram ditt schema Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
genom att välja kurs/program, skriva in kurskod och lägg till den under Mina val. Klicka sedan på "visa schema"
Kurslitteratur
Kurslitteraturen finns angiven i kursplanen och du finner den i länken ovan under ’kurser läsperiod 1’. Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till 50 arbetsdagar före kursstart.
Mer information om programmet
Att studera vid universitetet kan upplevas annorlunda jämfört med studierna i gymnasiet. Antalet schemalagda timmar är färre och en stor del av arbetet med övningar och förberedelser inför laborationer och föreläsningar görs utanför schemalagd tid.
Du har en större frihet att styra var och när under dagen du studerar. Erfarenheten visar att självdisciplin vid studierna är en framgångsfaktor. Det är avgörande att du deltar aktivt i schemalagda kursmoment och därutöver arbetar flitigt med övningsuppgifter och laborationer. Arbeta gärna tillsammans med andra, eftersom det är ett effektivt sätt att lösa oklarheter och lära sig själv genom att förklara för andra.
En god studiekultur och gemenskap är motiverande och gör det roligare att hantera studietidens utmaningar. Du kommer i början av utbildningen att läsa mycket matematik och fysik. Matematik är det ”språk” som man behöver lära sig för att förstå rymdteknik och rymdvetenskap på djupet. Det är bra om du har en fallenhet för matematik eller att du känner dig särskilt motiverad för matematikstudier.
De första 2 1/2 åren studerar du i Luleå där du läser de grunder du behöver för att kunna tillägna dig kunskaper i rymdteknik, rymdfysik och atmosfärfysik senare i utbildningen. Det handlar om matematik, fysik och generiska ingenjörskurser. Flera av kurserna är särskilt anpassade för att passa rymdstudenter. Ditt val av studieinriktning Rymdfarkoster och instrumentering eller Rymdens och atmosfärens fysik gör du inför flytten till Kiruna.
Den andra halvan av utbildningen läser du i Kiruna där du studerar de egentliga rymdämnena i en atmosfär som präglas av en internationell studiemiljö. I många kurser studerar du tillsammans med internationella studenter som följer någon av de masterprogram som ges i Kiruna. Staden har utvecklats till ett svenskt rymdcentrum, där förutom raket- och ballongbasen Esrange som också är en av världens största länkstationer för satelliter i polär bana, också finner Institutet för rymdfysik (IRF) som utvecklat instrument som färdats till flera himlakroppar i solsystemet samt den internationella radaranläggningen EISCAT.
I utbildningen ingår ett projektarbete som kan handla om ballong- eller raketexperiment och som sträcker sig över lång tid. Utbildningen avslutas med ett examensarbete på ett halvt år som ofta genomförs ute i svensk eller internationell rymdindustri eller vid en forskningsenhet.
- Programsidan Öppnas i nytt fönster.
Information om programmet
Frågor om programmet
För frågor om utbildningens innehåll eller genomförande, kontakta programansvarige på länken nedan.
Kontakta Service Point
Om du har några andra frågor, spana in vår FAQ Öppnas i nytt fönster. eller kontakta Service Point genom kontaktformuläret här Öppnas i nytt fönster..
Uppdaterad:
Sidansvarig: Student