
Sveriges Ingenjörers miljöfondsstipendier
Sveriges Ingenjörer och Luleå tekniska universitet har ett strategiskt samarbetsavtal om riktade stipendier till ingenjörsstudenter på Luleå tekniska universitet med examensprojekt inom grön omställning.
Luleå tekniska universitet samarbetar med Miljöfonden och upp till tio stipendier à 50 000 kronor kommer att betalas ut till ingenjörsstudenter. Ansökningen ska beskriva vilken klimat- eller miljöutmaning du vill ta itu med, hur du ska lägga upp projektet och hur resultaten kan användas.
Innan ansökan
Innan du skickar in ansökan ska du ha förankrat din exjobbsidé med utbildningsansvarig, examinator eller handledare samt kontrollerat att du är behörig (eller kommer att bli) att göra exjobb våren 2025.
Så här går det till:
- Skicka in din ansökan om att bli förordad från LTU senast 30 oktober 2024.
- Om din idé går vidare får du besked senast 15 november 2024.
Kriterier
Studenter på LTU som vill bidra till lösningar för klimat- och miljöproblem och som skriver sitt examensarbete på LTU kan ansöka om ett stipendium på 50 000 SEK från Sveriges Ingenjörers miljöfond. Universitetet samarbetar med fonden och kommer att utvärdera ansökningarna baserat på följande kriterier:
- examensarbetet bygger vidare på de senaste forskningsrönen och håller en hög vetenskaplig kvalitet.
- examensarbetet har potential att lösa ett miljöproblem och skapa en fysisk tillämpning i Sverige och närområdet.
Ett maxbelopp på 50 000 SEK per exjobb kommer att betalas ut som ett skattefritt stipendium direkt från Miljöfonden till studenten.
Ansök om stipendium
Ansökan görs genom att fylla i ansökningsblanketten nedan. Ansökningsperiod: 1 oktober - 30 oktober.
Ansökan är nu stängd.
Observera att du innan du skickar in ansökan ska ha förankrat din exjobbsidé med utbildningsansvarig, examinator eller handledare samt kontrollerat att du är behörig (eller kommer att bli) att göra exjobb våren 2025.
Du som får stipendium
Om du beviljas ett stipendium, kommer du att få ett meddelande, via den e-postadress du angett, i början av december.
Det finns tre krav för dig som blir beviljad stipendium:
- Du ska delta i en workshop som ges den 22 januari kl. 10:00–12:00. Innovationskontoret kommer att anordna en workshop med er som mottagare av miljöfondens exjobbsstipendie för att hjälpa er att identifiera möjligheter, konceptualisera idéer och skydda era intellektuella tillgångar som skapas under ert arbete.
- Du behöver också delta i en workshop efter halva projekttiden. Datumet bestäms tillsammans med workshopsledaren och stipendiaterna.
- Du ska presentera dina resultat på slutpresentationen som hålls under första veckan i juni. Vi informerar när datum och tid är fastslagna.
________________________________
Tidigare stipendiater
- Stipendiater våren 2024
Först ut att få dessa stipendier på 50 000 kronor vardera från Miljöfonden är tolv studenter, vars examensjobb bedöms ha särskilt stor vetenskaplig potential och möjlighet till praktisk tillämpning.
Exempel på projekt
- Hållbart byggande även för privatpersoner
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Att som privatperson bygga ett hus med miljömässigt hållbara material är lättare sagt än gjort. Sofia Näsström och Patricia Dahlfors undersöker förutsättningarna för att även enskilda ska kunna efterfråga hållbara småhus. - Lönsamhet för batterilager optimeras i nytt exjobb
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Många spår att batterilager kommer att spela en viktig roll för energisystemet framöver. Deras roll är att kompensera för de brister som de väderberoende kraftslagen för med sig. - Nästa steg i minskning av utsläpp från stålindustrin
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stora ansträngningar pågår för att få ned koldioxidutsläppen från stålindustrin. Alyssa Göranssons examensarbete beskriver hur utsläppen kan minska ytterligare med ny teknik.
Relaterade artiklar
- [2024-12-19] Stipendier till innovativa examensarbeten om grön omställning
För andra året mottar ingenjörsstudenter 50 000 kronor vardera från Sveriges Ingenjörers Miljöfond, vars examensarbete bedöms ha särskilt stor vetenskaplig potential och möjlighet till praktisk tillämpning inom grön omställning.
- [2024-06-04] Miljöstudenter presenterade sina innovativa lösningar
För drygt ett halvår sedan fick 12 studenter vid Luleå tekniska universitet sammanlagt 500 000 kronor av Miljöfonden för att utveckla sina examensprojekt inom grön omställning. Stipendierna är resultatet av ett strategiskt samarbetsavtal mellan Sveriges Ingenjörer och Luleå tekniska universitet. Nu var det dags för studenterna att presentera sina resultat. - [2023-12-07] Över en halv miljon till ingenjörsstudenter på Luleå tekniska universitet
Sveriges Ingenjörer och Luleå tekniska universitet har undertecknat ett strategiskt samarbetsavtal om riktade stipendier till ingenjörsstudenter på Luleå tekniska universitet med examensprojekt inom grön omställning. Först ut att få dessa stipendier på 50 000 kronor vardera från Miljöfonden är tolv studenter, vars examensjobb bedöms ha särskilt stor vetenskaplig potential och möjlighet till praktisk tillämpning. - [2023-06-29] Nytt miljonsamarbete stöttar examensprojekt för grön omställning
Sveriges Ingenjörer och Luleå tekniska universitet har undertecknat ett strategiskt samarbetsavtal. Syftet är att ge riktade stipendier till examensprojekt av ingenjörsstudenter som bidrar till grön omställning. Samarbetet löper under tre år och omfattar totalt 1,5 miljon kronor.
Fakta Miljöfonden
Stiftelsen Sveriges Ingenjörers Miljöfond bildades 1993 med syftet att stödja projekt, studentarbeten och forskning som bidrar till att förbättra den fysiska miljön i Sverige och vårt närområde.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Student