Minor Field Studies - fältstudier utomlands
Intresserad av att åka till ett utvecklingsland för ditt examensarbete?
Ansök om ett MFS-stipendium.
MFS är ett SIDA-finansierat projekt som administreras av Stockholms universitet. Du som är i slutet av din utbildning kan åka till ett låg- eller medelinkomstland för att samla material till din uppsats eller examensarbete för en kandidat-, magister- eller masterexamen.
Du har möjlighet att ansöka om ett stipendium finansierat av Sida för att åka iväg under minst åtta sammanhängande veckor, max 20 veckor, du ska vara tillbaka i Sverige senast 31 april. Ansökan sker löpande i mån av stipendiemedel, se mer under Ansökan.
Stipendiebeloppet är ett resebidrag på 35 000 kr och är inte tänkt att täcka alla kostnader utan är ett bidrag som normalt måste kompletteras med till exempel studiemedel.
Krav för att kunna ansöka om stipendiet
För att söka ett stipendium för MFS finns ett antal kriterier som du måste uppfylla.
- Du får inte tidigare ha blivit beviljad ett MFS-stipendium under din studietid, eller ha fått ett annat stipendium som är finansierat av Universitets- och högskolerådet eller Sida för samma studieperiod som din nuvarande ansökan avser.
- Du får inte heller ha påbörjat en utbildning på forskarnivå.
- Du ska studera på kandidat-, magister- eller masternivå och använda stipendiet för att samla material till din uppsats eller examensarbete.
- Du ska ha goda kunskaper i engelska och svenska. Kunskaper i värdlandets officiella språk är meriterande.
- Du ska vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd (PUT) i Sverige. Om du är från övriga Norden men inte är svensk medborgare ska du ha varit folkbokförd i Sverige sedan minst ett år.
- Om du har permanent uppehållstillstånd i Sverige får du inte genomföra din studie i ditt före detta hemland. EU-medborgares permanenta uppehållsrätt är inte att likställa med PUT. Om du är från övriga Norden men inte har svenskt medborgarskap kan du få dispens. Du ska då vara folkbokförd i Sverige sedan minst ett år, vid tidpunkten för beviljandet.
- Du kan inte bli beviljad ett stipendium för att åka till ett land som Utrikesdepartementet (UD) avråder från att resa till. Du ansvarar själv för att hålla dig informerad om UD:s reserekommendationer gällande resmålet, det land och den region som du valt.
Handledare vid universitetet och kontaktperson i värdlandet
För att kunna göra en fältstudie ska du ha en handledare vid LTU och en kontaktperson i värdlandet. En beskrivning på vad det innebär att vara handledare eller kontaktperson hittar du nedan. Kom ihåg att förmedla detta till kontaktpersonen i värdlandet.
Handledare vid LTU
Din handledare ska i god tid förbereda dig kunskapsmässigt och bistå i projektutveckling, metodval, projektutformning samt stödja och underlätta dina kontakter med kontaktpersonen och myndigheten i värdlandet.
Kontaktperson i värdlandet
Kontaktpersonen i värdlandet ska kunna hjälpa dig med praktiska saker, t.ex. ha ett brett kontaktnät, hitta personer att intervjua, ge tips om boende, transporter och informera om säkerhet. Det är viktigt att stämma av med kontaktpersonen hur säkerhetssituationen i landet ser ut. I din ansökan ska du beskriva vilken roll kontaktpersonen har och vad han eller hon kan hjälpa till med. Kontaktpersonen behöver inte vara knuten till ett universitet eller högskola.
Kontaktpersonen i värdlandet får ingen ersättning från Sida eller LTU och det är därför viktigt att du ersätter honom eller henne för mindre utgifter i samband med t.ex. lokala resor, material eller assistans som tolk. Kom därför tydligt överens om kostnader och ersättningar så att dessa kan tas med i din budget.
Information för handledare och kontaktperson
Universitetet i Sverige ska säkerställa att studenten har en handledare både i Sverige och i det land där studien ska genomföras. Universitetet ska ha fått försäkringar om att det inte finns några hinder för att genomföra studien, till exempel på grund av säkerhetsproblem i värdlandet. Ett tillstånd från värdlandet att bedriva studien kan ibland också vara nödvändigt.
Handledaren i Sverige har ansvar för att:
- Rådgiva studenten vid formulering av uppdragsbeskrivningen, val av metod och andra professionella frågor relaterade till studien.
- Godkänna studentens slutrapport.
Om nödvändigt kan handledaren i Sverige också:
- Hjälpa till att identifiera en kontaktperson på fältet och informera denne om sina uppgifter.
- Stödja studenten i praktiska arrangemang relaterade till avresan.
Kontaktpersonen i värdlandet ska:
- Informera studenten om säkerhetssituationen i värdlandet.
- Informera studenten om nödvändiga arrangemang gällande tillstånd från myndigheter.
- Introducera studenten till myndigheter, institutioner och personer som kan vara till hjälp.
- Hjälpa studenten med praktiska arrangemang vid behov, såsom transport, logi, resehandlingar.
- Om möjligt, vid slutförandet av uppdraget, gå igenom utkastet till rapporten med studenten och ge nödvändiga kommentarer.
Kontaktpersonen i värdlandet kan också:
- Initiera en studie, hjälpa till att formulera uppdragsbeskrivningen.
- Identifiera en lokal student eller personal som kan arbeta tillsammans med studenten.
Ansökan
I ansökan ska studenten också beskriva hur fältstudierna/examensarbetet kopplar till en eller flera strategier för svenskt utvecklingssamarbete i det land som studenten vill åka till samt till aktuell forskning och internationellt samarbete vid sin institution/LTU. Detta ska inkluderas i Project description. För att göra detta behöver studenterna utforska de aktiva strategierna för utvecklingssamarbete hos den svenska regeringen, dvs. använd de resurser som anges på programkontorets hemsida. Länk till MFS programkontor:
- Minor Field Studies programkontor
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På svenska - Minor Field Studies Programme Office
Länk till annan webbplats.
In English
Ansökan tillsammans med bilagor skickas till International Office via e-post: international.office@ltu.se
För ansökan om MFS för höstterminen ska ansökan göras senast 15 maj terminen innan och för ansökan om MFS under vårtermin ska ansökan göras senast 15 november.
Checklista över bilagor som ska bifogas din ansökan:
Samtliga bilagor ska vara på engelska förutom PUT – dokumentet som kan vara på svenska.
1. Projektbeskrivning på engelska, max 5 A4-sidor som ska innehålla:
- Bakgrund, teori, syfte och metod
- Reflektion över ditt val av ämne och ämnets koppling till utvecklingsproblematiken samt hur studien kan vara till nytta för värdlandet
- Beskrivning av hur fältstudierna/examensarbetet kopplar till en eller flera strategier för svenskt utvecklingssamarbete
- Beskrivning av fältstudiernas/examensarbetets koppling till aktuell forskning och internationellt samarbete vid din institution/LTU
- Projektets genomförande på plats och förväntat resultat
- Alternativ plan och upplägg (vad händer om din ursprungliga plan måste ändras?)
- Källhänvisning
- Handledare vid LTU ska skriva under projektbeskrivningen
2. Preliminär budget över vilka kostnader stipendiet kan täcka
- Resa till värdlandet, tur och retur, enligt billigaste alternativet
- Boende, var och kostnad
- Vaccinationer och ev hälsoundersökning
- Eventuella nödvändiga resor inom landet eller regionen
- Eventuells kostnader för utrustning, visum etc.
- Del av levnadsomkostnader (50% av utlandstraktamentet). På Skatteverkets hemsida finns tabeller över utlandstraktamenten, skatteverket.se
Länk till annan webbplats.
3. Dokument från kontaktperson i fält, till exempel utskriven e-postkonversation, fax, formell inbjudan
4. CV
5. Personligt brev
Beskriv varför du vill göra en Minor Field Studies. Beskriv till exempel din personliga lämplighet, din motivation, dina förutsättningar att klara en fältstudie i det valda landet, ev tidigare erfarenheter och kontakter med låg- och medelinkomstländer. Ange vad du vill uppnå på ett personligt plan med hänsyn till den fråga du ska studera.
6. PUT-dokument (enbart för dig som inte har svenskt medborgarskap)
Intyg om permanent uppehållstillstånd. Om du är medborgare i annat nordiskt land: Intyg från Skatteverket som styrker att du varit folkbokförd i Sverige i 12 månader.
Kontakt
Kontakta International Office om du har frågor eller funderingar.
E-post: international.office@ltu.se
Uppdaterad:
Sidansvarig: Student