
Arbetsmarknad och framtid
Som ingenjör kan du jobba med nästan vad som helst! Det är helt fantastiskt. Det gör att arbetsmarknaden för ingenjörer är stor och varierad, med många olika områden du kan jobba inom. Oavsett om du utvecklar nya teknologier eller leder byggprojekt så ser framtiden ljus ut för dig som ingenjör.
Efter examen
En civilingenjörsexamen är högt eftertraktad på arbetsmarknaden och de flesta studenter får jobb direkt efter utbildningen. Dessutom är civilingenjörsyrket välbetalt och gör dig också attraktiv på den internationella arbetsmarknaden. Behovet av civilingenjörer är högt och ser ut öka framöver både inom offentlig och privat sektor. Fram till 2035 beräknas efterfrågan på civilingenjörer öka kring 40 procent. Det visar rapporten trender och prognoser 2020 från SCB.
Utbildningen leder till högt betalt arbete
Civilingenjörer och högskoleingenjörer är välbetalda yrken. Lönen kommer att variera beroende på vart du arbetar, bransch och i vilken del av karriären du befinner dig. Sveriges ingenjörer gör en varje år en rekommendation kring ingångslön för sina medlemmar. Lönerekommendation för 2022 ligger på 37 300kr för civilingenjörer och 35 300kr per månad för högskoleingenjörer. Medellönen för en civilingenjör inom privat sektor är 56 300 kr och 50 500 inom statlig verksamhet. För högskoleingenjören ligger medellönen inom privat sektor på 46 800kr och 43 800kr inom statlig verksamhet.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen