
Studievägledning
Är du osäker på vilken utbildning du ska välja vid Luleå tekniska universitet? Då kan du vända dig till universitetets studievägledare. De finns där för att guida dig och hjälpa dig att hitta den utbildning som passar dig bäst.
Så kan studievägledare stötta dig
Våra studievägledare finns här för att stötta dig genom hela din studietid här på Luleå tekniska universitet. Oavsett om du är osäker på ditt utbildningsval, har frågor om specifika program eller funderar på din framtida karriär. Våra studievägledare kan ge dig personlig vägledning och praktisk information. Här är några av de områden där de kan hjälpa dig:
- Frågor om studier vid universitet i allmänhet
- Frågor om att plugga på Luleå tekniska universitet
- Personlig vägledning kring ditt studieval
Studievägledare har tystnadsplikt och lämnar inte ut personliga uppgifter om dig utan ditt medgivande.
Vanliga frågor
Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna studie- och karriärvägledningen får. Om du har frågor gällande ett specifikt program eller kurs är det bäst att kontakta oss via formuläret nedan.
För att ansöka till program och kurser vid Luleå tekniska universitet går du via www.antagning.se. Där skapar du ett konto, söker de utbildningar du är intresserad av och följer instruktionerna för att slutföra ansökan.
I ansökningssystemet antagning.se kan du prioritera de utbildningar du vill söka. Du gör detta genom att rangordna utbildningarna i den ordning du föredrar. Tänk på att den högst prioriterade utbildningen har störst chans att bli din om du uppfyller behörighetskraven. Det är viktigt att tänka igenom vilken utbildning du verkligen vill gå och ge den högsta prioritet om du är säker på ditt val.
Du kan inte ändra i prioriteringen du gjort efter sista anmälningsdag men du kan ta bort utbildningar från din anmälan.
Vi på LTU kan inte heller ändra din prioriteringsordning.
Alla kurser och program har olika förkunskapskrav, om du uppfyller kraven genom dina meriter är du behörig. Läs nog vilka krav kursen/programmet har innan du anmäler dig. Uppfyller du inte kraven får du meddelande om vad det är du saknar.
Det varierar beroende på utbildning och antal sökande. Du kan kolla tidigare antagningsstatistik på UHR:s webbplats för att få en uppfattning om konkurrensen.
För utbildningar som startar på höstterminen skickas det första antagningsbeskedet vanligtvis i mitten av juli. I slutet av juli kommer det andra antagningsbeskedet, i detta antagningsbesked ser du om du är antagen, reservplacerad eller struken efter det andra urvalet.
Det är viktigt att du svarar på antagningsbeskedet inom den angivna tidsramen för att behålla din plats.
Ja. Det är viktigt att du svarar på antagningsbeskedet inom den angivna tidsramen för att behålla din plats.
Ja, vissa utbildningar tar emot sena anmälningar om det finns platser kvar. Du kan se på antagning.se om en utbildning har statusen "öppen för sen anmälan".
Du måste kontakta oss via mejl eller brev för att vi ska återanmäla dig. Det ska du göra så fort du ser att den nya meriten finns registrerad på Mina sidor. Du kan bara återanmäla dig om utbildningen är öppen för sen anmälan.
Startdatum för program och kurser varierar beroende på när de är schemalagda att börja. Generellt sett startar de flesta program och kurser vid början av höstterminen (augusti-september) eller vårterminen (januari). Du kan hitta specifika startdatum för varje kurs eller program på vår webbplats eller i antagningsbeskedet som du får efter din ansökan.
Hör av dig om du har frågor!
Kontakta studievägledningen
Har du frågor om dina studier, framtida karriärval eller studieplanering? Vår studievägledning finns här för att hjälpa dig! Du kan boka ett möte, skicka e-post eller besöka oss under våra drop-in-tider.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen