Vanliga frågor och svar om studier
Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet. Om du inte hittar svar på din fråga är du varmt välkommen att kontakta oss eller boka tid med våra studievägledare.
Studenterna svarar: Sant eller falskt?
Stämmer verkligen allt man hör om studentlivet? Studenterna Philip och Madina går igenom vanliga påståenden och svarar med antingen ja eller nej – samtidigt som de delar med sig av sina egna erfarenheter.

Studenterna svarar: Sant eller falskt?
⏱ 00:21 – Påstående 1: Är det lätt att skaffa nya kompisar på universitetet?
⏱ 01:51 – Påstående 2: Är ni med i en studentförening?
⏱ 03:02 – Påstående 3: Har ni funderat på att byta utbildning någon gång?
⏱ 04:27 – Påstående 4: Är det lätt att få bostad?
⏱ 07:01 – Påstående 5: Har er bild av Luleå ändrats sen ni flyttade hit?
⏱ 08:33 – Påstående 6: Är det lätt att klara av studierna?
⏱ 11:00 – Påstående 7: Har ni klarat alla tentor?
⏱ 12:21 – Påstående 8: Var det lätt att flytta hemifrån?
Vanliga frågor och svar
Undrar du hur det är att plugga på universitetet? Här får du svar på de vanligaste frågorna – direkt från studenter med egna erfarenheter.

Vanliga frågor och svar
⏱ 00:10 – Är det alltid kallt i Luleå?
⏱ 01:13 – Vad kan man göra utanför studierna?
⏱ 01:47 – Vad händer om du kuggar en tenta?
⏱ 02:30 – Hur är Luleå som studentstad?
⏱ 03:46 – Vad är det bästa med att plugga i Luleå?
⏱ 05:26 – Hur ser en vanlig dag ut som student?
⏱ 07:11 – Jag är osäker på vad jag vill plugga. Tips?
⏱ 08:06 – Vad är skillnaden mellan universitetet och gymnasiet?
⏱ 10:45 – Vad skiljer Luleå från andra universitet?
⏱ 13:23 – Varför ska jag plugga istället för att jobba?
Att studera vid universitet
Att plugga på universitetet är en chans att dyka djupare in i ett ämne du gillar och skaffa kunskap som många jobb faktiskt kräver. Dessutom lär du dig värdefulla saker som att tänka kritiskt, jobba självständigt och lösa problem – allt sånt som hjälper dig både i arbetslivet och i vardagen. Du får också chansen att träffa nya vänner och skapa minnen för livet och möta kontakter som kan öppna dörrar i framtiden. Och kanske det bästa av allt: du får verktygen att göra skillnad och påverka världen på riktigt!
Att komma fram till vad det är du ska plugga kan vara svårt. Då kan det vara bra att ställa sig frågor som:
- Var har jag för intressen?
- Vad är jag bra på?
- Vad vill jag inte läsa?
- Vad för sorts jobb vill jag inte ha?
- Vill jobb känns intressanta för mig?
Du kan även fråga personer omkring dig om deras jobb och utbildningar. Det kan vara inspirerande att höra om yrken du kanske inte ens kände till eller visste vad de innebar.
Om du vill ha stöd i ditt val av studier så kan våra studievägledare hjälpa dig längs vägen. Här hittar du våra mer information kring våra studievägledare.
För att bli antagen till universitet krävs grundläggande behörighet. Vissa utbildningar har dessutom krav på särskild behörighet. Du hittar behörighetskraven för varje utbildning under rubriken "Anmäl dig till programmet" på våra programsidor.
Inför studiestarten är det många som söker lägenhet. En god idé är att ställa sig i bostadskö i så god tid som möjligt. Universitetet har ingen egen bostadsförmedling men vi har samlat tips på hur du kan göra för att hitta ett boende.
Att plugga på universitet skiljer sig från studier på gymnasiet eller vuxenutbildning. Som ny i universitetsvärlden kan det vara mycket att hålla koll på.
Att plugga på distans innebär mer frihet och flexibilitet för dig att planera och lägga upp din studietid och fritid. Ett tips är att du verkligen tar dig den tid du behöver och skapar dig rutiner kring ditt pluggande. På så sätt kan det bli en naturlig del av din dag. Om du pluggar på heltid, förväntas du göra det ungefär 40 timmar per vecka och om du pluggar halvtid cirka 20 timmar per vecka, och så vidare.
Det finns distansutbildningar som är helt på distans och några där man har så kallade campusträffar. Du kan läsa på programsidorna vad som gäller för varje utbildningen.
Du hittar mer information om distansutbildningar här.
Antagning och meritpoäng
Antagningspoängen kan variera från år till år och det varierar också mellan olika program. Det beror helt enkelt på hur många som söker vid tillfället och vilka meriter de sökande har.
På vår hemsidan hittar du alla kurser och program. Sök fram den utbildning eller kurs som du vill söka. Klicka på "Ansök på antagning.se" så kommer du till antagning.se där du kan fullfölja din anmälan.
För att du ska kunna antas till en högskoleutbildning måste du ha vissa förkunskaper.
Behörighetskraven delas in i grundläggande behörighet och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet krävs till all högskoleutbildning och kraven är desamma oavsett vilken utbildning på grundnivå du söker. När du avslutat dina studier och vilken utbildningsbakgrund du har, avgör vilka krav som ställs för grundläggande behörighet.
Kraven för särskild behörighet varierar beroende på vilken utbildning du söker.
Meritvärdet används för att du ska kunna konkurrera om en plats på utbildningen du vill gå. Du kan själv räkna ut ditt meritvärde om du har betyg från gymnasium, komvux eller folkhögskola.
Snittbetyget räknas genom att siffervärdet för ett betyg multipliceras med kursens gymnasiepoäng. Till exempel: Betyget B i en kurs som omfattar 100 gymnasiepoäng ger 17,5 x 100 = 1 750. Summan av alla betyg delas sedan med summan av antalet poäng som du har läst. Du får då fram ett snitt som maximalt kan vara 20,00 poäng. Eventuella meritpoäng läggs sedan till.
Vi kan tyvärr inte ge förhandsbesked angående om du uppfyller behörighetskraven till det program eller kurs som du är intresserad av. På enskilda programsidor kan du läsa mer om vilken behörighet som krävs.
Om du saknar en någon kurs som krävs för behörighet kan du komplettera med meriter fram till sista kompletteringsdag. Observera att du måste ha gjort din ansökan i tid (senast sista anmälningsdag).
På antagning.se kan du läsa mer om vilket datum som är sista kompletteringsdag för just din ansökan.
Det pågår flera antagningsomgångar under året så det kan variera. Det är viktigt att du håller koll på vad som gäller för just den utbildning du har sökt.
Saknar du formell behörighet till en utbildning kan du ändå ha möjlighet att bli behörig genom att ansöka om reell kompetens. Universitet gör då en bedömning om du anses ha motsvarande kunskaper för att klara av den utbildning du har sökt. Antagningsenheten beslutar om reell kompetens.
Grattis! På sidan Ny student hittar du allt du behöver veta inför studiestarten.
Studenter svarar på frågor
Ja, Luleå är en riktigt bra studentstad! Det känns som att nästan alla är studenter. Själva staden är kanske inte jättestor, men det ger en mysig känsla och studentlivet är levande här. Det är lätt att lära känna folk och det finns gott om ställen att träffas på, från studentpubar till friluftsområden och evenemang. Dessutom är kårerna och sektionerna väldigt aktiva och jobbar hårt för att skapa en bra studietid för oss studenter.
Det finns massor att göra! Studentföreningarna ordnar allt från sittningar och fester till idrottsaktiviteter och utflykter. LTU har också ett rikt friluftsliv - på vintern kan man åka längdskidor och på sommaren är det mycket vandring och kajakpaddling. Kårerna och sektionerna arrangerar allt från fotboll och innebandy till brädspelsträffar och det är lätt att hitta andra med liknande intressen. Det finns alltid något på gång, så det är aldrig tråkigt.
Det är ingen lyx att leva på CSN, men det går absolut att få det att funka om man är smart med pengarna. De flesta studenter bor i studentlägenheter, vilket ofta är billigare än vanliga hyror. Sen handlar man ofta i studentvänliga butiker och lagar mat hemma. Vissa tar extrajobb, särskilt under sommaren för att dryga ut ekonomin. Så även om man kanske inte lever som en kung kan man absolut ha ett bra studentliv utan att vara fattig.
En vanlig dag på universitetet kan vara ganska varierande beroende på program och kurs. Om jag har föreläsning börjar jag ofta runt kl. 9, men ibland kan jag ha lektioner på eftermiddagen istället. Oftast har vi någon form av grupparbete, labb eller övning och dessa kan vara rätt intensiva. Men det är sällan man sitter i klassrum hela dagen ofta får man pauser att använda till att plugga själv eller göra något annat och så finns det alltid en chans att hänga på skolan eller biblioteket mellan lektionerna, vilket är ett bra sätt att träffa andra studenter.
Nej, inte alls! Universitetet har en väldigt öppen och inkluderande atmosfär. Alla är i samma situation, så det känns som att det är lätt att hitta folk som är öppna och sociala. Nolleperioden i början av första året är verkligen bra för att lära känna folk, men det går alltid att lära känna nya personer genom kåraktiviteter, föreläsningar eller grupparbeten.
Stöd och hjälp
Vi finns här för att hjälpa dig! På alla våra campusorter finns Service Point som hjälper dig med dina frågor. Fysiskt på plats, digitalt eller via telefon. Skulle det vara så att de inte kan ge ett svar direkt, hjälper de dig vidare så att du får svar på din fråga. '
Att ha en funktionsnedsättning är inget hinder för att börja plugga på Luleå tekniska universitet! Du kan få pedagogiskt stöd för att underlätta dina studier och kompensera för dina utmaningar.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen