
Arbetsmiljötekniker (kurspaket)
Brinner du för säkerheten på arbetsplatsen och att de anställda ska må bra på jobbet? Då är det här en utbildning för dig.
Fakta
Målgrupp:
Denna utbildning vänder sig till dig som har erfarenhet av arbetslivet och vill fördjupa dina kunskaper inom området arbetsmiljöteknik.
Förkunskaper:
Inga
Tid/Omfattning:
Utbildningen bedrivs som halvfartsstudier under två år. Den startar 4 september 2023 och slutar 17 juni 2025.
Plats:
Utbildningen genomförs på distans.
Språk:
Svenska
Pris:
15 000-220 000 kr beroende på omfattning.
Anmälan:
Kontakta Magnus Nygren, magnus.nygren@ltu.se
Arbetsmiljötekniker har breda kunskaper om arbetsmiljön och dess inverkan på människan, kunskaper som omfattar såväl den fysiska som den organisatoriska och sociala miljön. Efter avslutad utbildning ska du kunna analysera, utveckla och utforma säkra och attraktiva arbeten, arbetsplatser och system som är anpassade efter människors behov och förutsättningar.
Utbildningen är en uppdragsutbildning utifrån ett gemensamt initiativ mellan LTU, Boliden och LKAB som en del i ett långsiktigt samarbete med Luleå tekniska universitet om forskning och utbildning för säkra, attraktiva och hälsofrämjande arbetsplatser inom gruvindustrin.
Kurser
Utbildningen är uppdelad i 10 kurser som läses på halvfart under två år:
- Arbetsmiljöarbete, 4 hp.
- Fysisk belastning i arbetslivet, 8 hp.
- Risk och säkerhet 8 hp.
- Organisatorisk och social arbetsmiljö, 4 hp.
- Jämställdhet och mångfald, 4 hp.
- Fysikaliska arbetsmiljöfaktorer, 8 hp.
- Kemiska arbetsmiljöfaktorer, 8 hp.
- Människa-maskin-interaktion, 4 hp.
- Arbetsledning, projektledning och kommunikation, 4 hp.
- Självständigt arbete, 8 hp.
Start och omfattning
Utbildningen bedrivs som halvfartsstudier under två år. Den startar den 4 september 2023 och avslutas den 17 juni 2025. Efter genomförd utbildning får du ett intyg där det framgår att utbildningen motsvarat 60 högskolepoäng (hp).
Genomförande
Den lärarledda undervisningen kommer att ske enligt modellen ”lunch-till-lunch” och förläggs i normalfallet till tisdagar och onsdagar med uppehåll för jul, påsk och sommarsemester. Däremellan bedriver du egna studier eller deltar i projekt/grupparbete.
Huvuddelen av undervisningen genomförs på distans via Zoom. Viss undervisning kan förläggas till universitetet i Luleå. I utbildningen ingår ett studiebesök vid en större industri för att utbyta erfarenheter om arbetsmiljöarbetet.
De pedagogiska formerna anpassas till ett verksamhetsnära lärande vilket innebär att teori varvas med praktik genom bl.a. erfarenheter från deltagande organisationers verksamheter. Detta sker främst genom dialog baserad på deltagarnas egna erfarenheter men också genom arbetsplatsbesök och föreläsningar av deltagande organisationers egna experter inom området. Till utbildningen knyts ett utbildningsråd som kontinuerligt följer upp och utvecklar utbildningen.
Examination
I de olika kurserna ges betygen Godkänt (G) eller Underkänt (U). Varje kurs examineras genom att du visar att du uppnått lärandemålen för respektive kurs. Examinationer kan bestå dels av kunskapsprov och dels av praktiska och skriftliga moment där du demonstrerar din förståelse och tillämpningsförmåga av kursens innehåll. Utbildningen avslutas med ett självständigt arbete på 8 poäng som examineras genom en skriftlig rapport.
Ansökan och kostnad
Utöver de platser som reserverats för LKAB:s och Bolidens medarbetare finns ett antal platser som erbjudes till övriga intresserade.
- Kostnaden för hela utbildningsprogrammet 220.000 kronor
- Kostnaden för en kurs omfattande 8 högskolepoäng 30.000 kronor
- Kostnaden för en kurs omfattande 4 högskolepoäng 15.000 kronor
- Utöver detta tillkommer kostnader för resor och kurslitteratur
Anmälan
Om du är intresserad av att följa programmet eller kurser kontaktar du Magnus Nygren, LTU, magnus.nygren@ltu.se
Kontakt
LTU Professional Education uppdragsutbildning@ltu.se
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan