Blå-grön infrastruktur för hållbar dagvattenhantering
Få en inblick i funktion av anläggningar för dagvattenhantering, både avseende kvantitet/fördröjning och kvalitet/rening. Dessutom kommer vi att belysa ekosystemtjänster, gestaltning samt drift- och underhållsfrågor. Kursen riktar sig till VA-förvaltningar och bolag, kommuner, planerare, konsulter, landskapsarkitekter, industrier som behöver hantera dagvatten, mm.
Fakta
Målgrupp:
VA-förvaltningar/bolag, kommuner, planerare, konsulter, landskapsarkitekter, industrier som behöver hantera dagvatten.
Förkunskaper:
Intresserad av dagvatten.
Omfattning:
40 timmar
Språk:
Svenska
Plats:
Helt digitalt
Pris:
4 200 kr
Anmälan:
En länk till anmälan finns längre ner på sidan. Luleå tekniska universitet förbehåller sig rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.
Kursens innehåll
Kursen behandlar olika tekniker för dagvattenhantering, bl.a. såsom gröna tak, dammar, våtmarker, infiltrationsanläggningar, prefabricerade anläggningar samt biofilter. Deras funktion, både som enskild teknik och i större system beskrivs och diskuteras. Dessutom täcker kursen ekosystemtjänster som blå-grön infrastruktur kan tillhandahålla samt hur de kan vara en resurs i den urbana miljön.
Upplägg
Teknisk funktion av blå-grön infrastruktur: självstudier om funktion av de olika teknikerna och lärarlett seminarium där dessa teknikers funktion diskuteras. Blå-grön infrastruktur som del av ett större system: vilka anläggningar kompletterar varandra och hur, var placeras de i avrinningsområdet och vilka kostnader medför de. Övningar som kompletteras med ett seminarium Ekosystemtjänster och gestaltning av multifunktionell BGI: möjligheter och eventuella intressekonflikter. Självstudier.
Kursen struktureras på följande sätt:
Självstudier: ca. 12 timmar
Träffar: ca 8 timmar
Inlämningar och examination: 20 timmar
För att bli godkänd krävs
- Inlämning: kort litteraturstudie om en BGI-teknik för dagvattenhantering samt förberedande uppgifter i canvas
- Aktivt deltagande under seminarierna
- Avslutande quiz
Lärare
Godecke Blecken är professor i VA teknik och har sedan 2005 arbetat med BGI. Han har forskat om dagvattenrening och fördröjning med BGI. Specifik fokus har varit på funktion i olika klimat, långtidsfunktion och underhåll, rening av ”nya” föroreningar samt vegetationens roll för rening. Han är författare för ett flertal svenska rapporter och rekommendationer för dimensionering av BGI.
Intresseanmälan
- Gör en intresseanmälan
En intresseanmälan är inte bindande. Kursen startar när tillräckligt många har anmält intresse.
Kontakt
LTU Professional Education uppdragsutbildning@ltu.se
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan