Mentorsutbildning för AIL
Att som ny kollega få samverka och utvecklas tillsammans med en professionell och engagerad mentor är av stor vikt för en god introduktion och i längden ett hållbart lärarliv. Mentorns roll innebär att stödja den nyanställda, dela utmaningar och främja kunskapsutvecklingen hos den nya kollegan. Målet med denna utbildning är att erbjuda mentorer, utifrån deras egna erfarenheter och förutsättningar, en forskningsbaserad mentorsutbildning som utvecklar kompetens att på ett professionellt och initierat sätt kunna stödja den som är ny i läraryrket.
Fakta
Målgrupp:
Du som är en legitimerad, erfaren och yrkesskicklig lärare som har uppdraget som mentor för en som är ny i läraryrket
Omfattning:
Kursen ges på 50 % under läsåret 23/24. 7,5 hp
Plats:
Kursen ges i huvudsak via distansöverbryggande teknik vilka kompletteras av två fysiska heldagsträffar i Stockholm.
Anmälan:
Luleå tekniska universitet förbehåller sig rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.
Du får lära dig
Kursen ger dig chans att utveckla ett professionellt förhållningssätt till mentorsrollen och handledning där kunskaper om bland annat yrkesetik, vuxenpedagogik och samtalsmetodik, likväl som lärardriven systematisk och metodisk kunskapsutveckling ingår.
Förkunskaper
För att delta i kursen krävs att du har en anställning som lärare och under kursen är mentor för en som är ny i läraryrket. Deltagarna ska ha lärarlegitimation. Lärarlegitimation med behörighet att undervisa i åk 7-9 och/eller gymnasiet. Vid ansökan ska deltagarens rektor intyga att den sökande är erfaren (har undervisat i minst 6 år) och har valts ut på grund av sin lämplighet för mentorsrollen, det vill säga att läraren av rektor bedöms vara yrkesskicklig.
- Mer information och kursplan Öppnas i nytt fönster.
Du hittar mer information samt kursplan på kursens hemsida på denna länk
Upplägg
Kursen ges i huvudsak via distansöverbryggande teknik, 8-10 träffar, kl.15–17. Dessa kompletteras av en heldagsträff i Stockholm innan höstterminen startar, samt en heldagsträff i Stockholm efter vårterminens slut för genomförande av examinationer. Mellan sammankomsterna arbetar deltagarna med aktuella moment och självstudier. Utbildningen ges i form av föreläsningar, litteraturseminarier, praktiska övningar/workshops, självstudier och examinationer.
Skolverket
Mentorsutbildningen är en del av förberedelserna inför det kommande professionsprogrammet.
Ansökan
Ansökan och antagning till utbildningen sker via Skolverkets system med anledning av de intyganden som ska göras i samband med ansökan. Skolverkets anmälningslänk vidarebefordras från LTU till berörd huvudman eller den specifika skolan. Ansökningsomgången startar 10 maj 2023 och pågår till 10 juni 2023. Eventuellt öppet för sen anmälan beroende på söktryck.
För att få ansökningslänken kontakta
Anna-Karin Gullberg, Universitetslektor, Utbildningsledare SKPU
Kontakt
LTU Professional Education uppdragsutbildning@ltu.se
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan