Öppet för klimatet: Design av elektriska drivsystem för industriell tillämpning och elfordon
I takt med att elektriska drivsystem blir standard inom fordonsindustrin öppnas enorma möjligheter för innovativ styrning och effektivisering med modern teknologi. På vår kurs får du fördjupad kunskap om motor- och batteriteknik, elektriska styrsystem och frekvensomriktare – verktygen som kan ersätta komplexa transmissioner och ge dig en konkurrensfördel.
Fakta
Målgrupp: ingenjörer inom maskinteknik, teknisk design eller liknande, med behov av att vidareutveckla sin kompetens inom elektriska drivsystem och elfordon.
Förkunskapskrav: För tillträde till kursen krävs grundläggande kunskaper inom matematik, fysik och maskinteknik.
Startdatum: kommer inom kort
Studietid i timmar: ca 65 h
Kursens format: Kursen ges på 25% studietakt och på distans med ett par träffar på plats
Språk: Engelska
Pris: 2 500 SEK
Elektriska drivsystem är idag vanliga i både industri- och fordonstillämpningar. Medan elektriska drivsystem har varit vanliga i stationär utrustning inom industrin i flera decennier, ökar antalet tillämpningar inom fordonsindustrin fortfarande. Mer utrustning får också förbättrad funktionalitet genom moderna styrsystem som frekvensomriktare, som i många fall kan ersätta och/eller minska komplexiteten hos transmissioner i elektriska drivsystem. För att kunna konstruera och optimera elektriska drivsystem är det av yttersta vikt att ha en grundläggande förståelse för egenskaperna hos olika elektriska motortekniker och elektriska styrsystem samt grundläggande kunskaper om olika batteritekniker och elnätet, och det är vad den här kursen fokuserar på.
Kursinnehåll
Kursen går igenom alla komponenter i elektriska drivsystem på en grundläggande nivå för att kursdeltagarna efter avslutad kurs ska ha färdighet att konstruera, dimensionera och integrera ett elektriskt drivsystem i en maskin. Såväl nätdrivna maskiner för stationära applikationer som batteridrivna applikationer för t.ex. automotive-applikationer avhandlas i kurser.
Djupare analys nödvändig för vidareutveckling av själva komponenterna i drivsystemet, t.ex. batteri, motorstyrning eller elmotorer, kommer inte att avhandlas i kurser. Analyser och dimensionering av drivsystemet utförs främst via maskintekniska och elektriska storheter, såsom t.ex. kraft, vridmoment, varvtal, effekt, energi, temperatur, spänning och ström. I början av kursen gås sådana grundbegrepp igenom och tränas för att möjliggöra vidare drivsystemanalyser fortsatt i kursen och för att möjliggöra att kursen kan lämpa sig för en större grupp av studenter, oavsett tidigare förkunskaper.
Vad du kommer att lära dig
Efter kursen ska studenten kunna:
- beskriva olika beståndsdelar i ett elektriskt drivsystem: Batteriteknik, kraftnät, motorstyrning och elmotorer.
- välja, dimensionera och använda olika delar i ett elektriskt drivsystem med avseende på elektrisk kraftkälla, driftfall, verkningsgrad och ekonomi.
Genomförande
Kursen kommer att baseras på föreläsningar och konstruktionsövningar där alla ingående delar i ett elektriskt drivsystem analyseras ur ett maskintekniskt perspektiv.
Materialet kommer även att tränas på under hemuppgifter där olika typer av elektriska drivsystem ska designas och dimensioneras på grundläggande nivå, exempelvis till elektriska fordon och elektriska drivsystem i industrin.
Kursen ges på 25% studietakt och på distans med ett par träffar på plats.
Lärare
Anmälan
- Anmäl dig här
Vi kontaktar dig när startdatum för kursen är fastställt.
Luleå tekniska universitet förbehåller sig rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.
Kontakt
LTU Professional Education uppdragsutbildning@ltu.se
Vad är Öppet för klimatet?
Öppet för klimatet är en satsning som finansieras av regeringen och syftar till att stödja samhällets klimatomställning genom öppna, nätbaserade utbildningar. Satsningen är ett samarbete mellan åtta svenska lärosäten och erbjuder korta kurser riktade mot yrkesverksamma. Kurserna täcker områden som ledarskap för hållbar omställning, digitalisering, cirkulär ekonomi, batteriteknik och mycket mer.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan