Öppet för klimatet: Medborgardialog inom den gröna omställningen
När stora och snabba förändringar, såsom den gröna omställningen, ska ske är det viktigt att förankra förändringsarbetet hos medborgare. Genom meningsfull medborgardialog kan processer byggas upp, som bygger upp legitimiteten i förändringen och samtidigt ger beslutsfattare viktiga insikter om behov av anpassningar av föreliggande förändringsförslag. Genom medborgardialoger kan konflikter och kostsamma misstag undvikas och synergier skapas, förutsatt att de genomförs på rätt sätt, vid rätt tidpunkt, under rätt förutsättningar och med rätt personer.
Kursens mål är att ge deltagarna kunskap om meningsfull medborgardialog och fokuserar på när medborgardialoger bör genomföras, hur man får medborgare att vilja medverka, och vilka man bör föra dialog med. Vidare ska kursen, baserat på forskning, ge verktyg för hur meningsfull medborgardialog kan genomföras, i olika lokalsamhällen. Kursen har hög relevans för att öka kunskapen om hur snabba omställningar kan ske på ett legitimt, socialt accepterat och rättvist sätt.
Fakta
Förkunskaper: Kursen kräver inga förkunskaper
Startdatum: 3 februari 2025
Omfattning: Kursen omfattar 60 timmar fördelade på självständigt arbete (54 timmar) och onlineträffar (6 timmar)
Kursformat: 100% online
Examensbevis: Efter avklarad utbildning får deltagaren ett certifikat (observera att kursen ej ger högskolepoäng)
Språk: Svenska
Pris: 6 000 SEK
Anmälan: Anmäl dig på denna sida (Canvas Catalog) Länk till annan webbplats.
Vem vänder sig kursen till?
Utbildningen riktar sig till dig som på olika sätt arbetar eller kommer i kontakt med samrådsförfaranden och frågor kring social acceptans i projekt som rör den gröna omställningen, antingen som tjänsteperson/folkvald inom stat, kommun eller region, eller inom den privata sektorn.
Kursinnehåll
Under utbildningen kommer deltagarna att lära, diskutera och reflektera kring följande teman:
- Begrepp som legitimitet, social acceptans och social licence to operate (SLO): vad innebär de och varför är de betydelsefulla?
- Samtal som förtroendebyggande och legitimitetsskapande verktyg – i teori och praktik
- Meningsfulla – inte meningslösa – dialoger: vad krävs för det goda samtalet?
- Samrådsförfarandet i och utanför lagstiftningen
- Olika former av samråd och dialog: informationsspridning, konsultation och bemyndigande
- Samråd i olika faser av ett projekt, från planering till genomförande
- Olika dialoger med olika grupper
- Att skapa engagemang för medborgardialoger
Upplägg
Kursen består av en serie lektioner och gästföreläsningar samt case-baserade workshops kombinerat med läsning av litteratur rörande medborgardialoger. Workshops genomförs baserat på autentiska case så att deltagarna får möjlighet att i analys och diskussion omsätta sina kunskaper om meningsfull medborgardialog i praktiken.
Kursen bygger på att deltagaren arbetar självständigt ett antal avsnitt (moduler) genom att exempelvis läsa texter, se på förinspelade filmer och föreläsningar och lösa hemuppgifter, samt deltar i diskussioner online. Modulerna diskuteras sedan i helklass på zoom i fyra planerade pass/workshops. Kursen avslutas med en resonerande inlämningsuppgift som säkerställer att deltagaren tillgodogjort sig erforderliga kunskaper.
Kursen startar med en frivillig kursintroduktion över Zoom den 3/2 klockan 13-13.30. Onlineträffarna hålls mellan 13-14.30 den 17/2; 3/3; 17/3; samt 24/3. Sista inlämningsdag av den avslutande uppgiften är den 24/3.
För godkänt på kursen krävs
För att bli godkänd på kursen krävs närvaro vid samtliga onlineträffar, genomförande av studieuppgifter samt inlämning av den avslutande resonerande inlämningsuppgiften.
Lärare
Lektioner och gästföreläsningar ges av forskare via Centrum för Arktis och Antarktis och tjänstepersoner med aktuell kunskap rörande medborgardialogprocesser.
Anmälan
- Anmäl dig här
Vi kontaktar dig när startdatum för kursen är fastställt.
Luleå tekniska universitet förbehåller sig rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.
Kontakt
LTU Professional Education uppdragsutbildning@ltu.se
Vad är Öppet för klimatet?
Öppet för klimatet är en satsning som finansieras av regeringen och syftar till att stödja samhällets klimatomställning genom öppna, nätbaserade utbildningar. Satsningen är ett samarbete mellan åtta svenska lärosäten och erbjuder korta kurser riktade mot yrkesverksamma. Kurserna täcker områden som ledarskap för hållbar omställning, digitalisering, cirkulär ekonomi, batteriteknik och mycket mer.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan