
Träteknik 2: Trä och fukt
Det här är en fortsättning på kursen "Träteknik 1: Trädets konstruktion och anatomi" och går mer in på detalj hur relationen mellan trä och fukt ser ut. Vilka konsekvenserna fukten har för trä och hur påverkar den torkprocessen och den torkade varans egenskaper? Vad betyder fuktkvot och hur man kan mäta fuktinnehåll i trä?
Fakta
Målgrupp:
Yrkesverksamma vid sågverk och/eller annan träförädlande industri som behöver kunskap om råvarans egenskaper i sin yrkesroll
Förkunskaper:
Genomfört kursen Träteknik 1: Trädets konstruktion och anatomi
Omfattning:
40 timmar uppdelat på 4 veckor
Plats:
Kursen ges helt på distans
Pris:
9 500 kr
Intresseanmälan:
En länk till intresseanmälan finns längre ner på sidan.
Om kursen
Kursen är en fortsättning på kursen Trädets konstruktion och anatomi och går mer in på detalj hur relationen mellan trä och fukt ser ut, vilka konsekvenserna fukten har för trä och hur det påverkar torkprocessen så väl som den torkade varans egenskaper.
Du får lära dig:
- Fuktig luft - grundläggande begrepp som behövs för att förstå fukt i trä
- Trä som hygroskopiskt material
- Hur mycket vatten finns i trä?
- Vad begreppet fuktkvot betyder och hur man kan mäta fuktinnehåll i trä
- Vikten av att välja rätt fuktkvot på virket med avseende på hållfasthetsegenskaper, formstabilitet och biologisk nedbrytning
- Introduktion av virkestorkning. Genomgång av olika typer av industriella virkestorkar och hur man torkar virke effektivt vid sågverken idag.
Upplägg
Kursen omfattar ungefär en arbetsinsats på 40 timmar. Kursinnehållet baseras till stor del på självstudier och är uppdelat i 5 moduler som var och en baseras på inspelade föreläsningar, litteratur, enkla hemlaborationer och övningsuppgifter samt webbaserad examination.
Varje modul avslutas med ett onlinemöte.
Kontakten med lärare sker som återkoppling på inlämnade övningsuppgifter samt vid ett tillfälle för summerande workshop med övriga kursdeltagare samt handledare.
Intresseanmälan
En intresseanmälan är inte bindande. Kursen startar när tillräckligt många har anmält intresse.
Kontakt
LTU Professional Education uppdragsutbildning@ltu.se
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan