Verksamhetsförlagd utbildning inom ekonomiområdet
Fortsättningskurs på grundnivå. Valbar för programstudenter som läser Ekonomie kandidat (180 hp) och Civilekonom (240 hp) vid Luleå tekniska universitet
Från teori till praktik
Läser du något av programmen ekonomie kandidat eller civilekonom och vill lära dig mer om hur ekonomiarbete kan utföras i praktiken? Då är den här kursen något för dig! Kursen är valbar för programstudenter på dessa program och läses på heltid under läsperiod 3. Verksamhetsförlagd utbildning inom ekonomiområdet lämpar sig väl för dig som vill skaffa dig insikter, kunskaper och framförallt praktiska erfarenheter om vad det innebär att vara en yrkesutövande professionell ekonom.
Detta behöver du göra för att kunna läsa kursen
Du söker kursen under hösten och för att bli antagen krävs att du har uppnått minst 120 högskolepoäng av de för ekonomie kandidatexamen eller civilekonomexamen obligatoriska kurserna i årskurs 1–2. Vilka kurser det rör sig om finner du i kursplanen för ditt program.
Hitta praktikplats
Praktikplatsen ordnar du själv. Det är en förutsättning för att kunna läsa kursen och ingår även som ett av kursens examinationsmoment. När du kontaktar organisationer kan du med fördel använda det följebrev som finns i pdf-format längst ner på sidan där en kort beskrivning och förklaring ges om kursens syften, upplägg och vad du och organisationen åtar er att göra under praktiktiden.
Förutom behörighetskraven och ordnandet av praktikplats, krävs också en godkänd studieplan.
Studieplanen upprättar du tillsammans med en representant från den organisation där du ska genomföra din praktik. Denne person kan vara en firmatecknare eller motsvarande, men det går också bra med den person som har gått med att vara din handledare på plats. Det viktigaste är att någon behörig person inom organisationen formellt godkänner din praktikplats och beslutar vad du ska göra när du är på plats.
Blanketten som ska användas för upprättandet av studieplan finner du längst ner i pdf-format på denna sida. Som bilaga till studieplanen bör också preciseras vad du och organisationen åtar er att göra under och efter praktiktiden.
När studieplanen är upprättad och påskriven av båda parter, skannar du in den och skickar den via e-post i PDF-format till kursens examinator etks-g0015nexaminator@ltu.se.
Studieplanen ska vara kursens examinator tillhanda senast en månad före kursstart och ska vara godkänd av examinatorn senast en vecka före kursstart. Du tar själv reda på när kursstarten infaller och ska också kunna informera den mottagande organisationen om detta. Besked om godkännande av studieplanen lämnas till dig av kursens examinator via den e-postadress som du har uppgett till lärosätet. När detta är klart är du fullt ut antagen till kursen.
Av ovan följer att såväl ordnandet av praktikplatsen som upprättandet av studieplanen av praktiska skäl bör ske i god tid innan du har fått antagningsbeskedet till kursen (detta brukar komma under första halvan av december). Avbrotten för jul- och nyårshelgerna gör tiden till slutgiltig antagning kort och därför ska du inte söka kursen eller kontakta organisationer om praktikplats om du på förhand vet med dig att du inte (eller troligen inte) kommer att kunna uppfylla de skarpa behörighetskrav som gäller för antagning till kursen.
Av praktiska skäl behöver kraven på behörighet gällande avklarade kurser vara helt uppfylld senast en vecka före kursstart. Obligatoriska kurspoäng som avklaras efter den tidpunkten kommer inte att beaktas vid antagningen. Notera också att de som blir antagna till kursen inledningsvis kommer att bli klassificerade som ”antagen med villkor”. Först när kursens examinator har godkänt den upprättade studieplanen tas detta villkor bort och med det är du fullt ut antagen och behörig att påbörja din praktik.
Att tänka på vid val av praktikplats
Du kan genomföra din praktik inom en mängd olika typer av verksamheter. Allt från små till stora företag, kommuner, regioner, statliga myndigheter till ideella och idéburna organisationer är möjliga. Det viktiga är att de aktiviteter, uppgifter och/eller uppdrag som du och organisationen kommer överens om att du ska göra, är sådant som en yrkesverksam ekonom normalt sett arbetar med. Det kan exempelvis handla om löpande bokföring, upprättandet av budgetar och/eller bokslut, försäljning av varor och tjänster, framtagandet och utvecklandet av marknadsföringskampanjer, kalkylering av samhällsviktiga projekt, ledarskap, affärsutveckling, interna eller externa analyser av omvärldsrelaterade frågor eller mer omfattande utredningar av vikt för enskilda organisationer och/eller samhället i stort.
Du behöver inte begränsa dig till något av ämnesområdena företagsekonomi eller nationalekonomi, trots att du redan har gjort ditt val av inriktning och specialisering när du läser denna kurs. Valfriheten mellan och inom dessa ämnen är stor och det viktigaste är som sagt var att du får genomföra din praktik inom ”ekonomiområdet”. Dock kan det vara lämpligt att söka aktiviteter, uppgifter och/eller uppdrag inom ditt valda intresseområde.
Under kursens gång
Huvuddelen av den tid du lägger på kursen kommer att ägnas åt de aktiviteter, uppgifter och/eller uppdrag som du och organisationen kommer överens om. Det är din handledare på plats som leder din praktik och bestämmer vad du ska göra och vilka tider som ska gälla för dig under praktiktidens gång. Normen är heltid (40 timmar i veckan) och för att säkerställa ett godkännande av din studieplan ska du försäkra dig om att du får genomföra praktiken på heltid. Kravet för att bli godkänd på kursen är att du ska ha närvarat vid minst 80 procent av en normal heltidstjänst. Vid fastställandet av närvaron i procent är det alltid organisationens tider och rutiner som gäller. Om något oförutsett inträffar som hotar din närvarotid ska du omgående kontakta kursens examinator för vägledning och rådgivning.
Förutom allt som du gör på plats vid organisationen, ska du även skriftligt dokumentera och reflektera över vad du får vara med om. Detta sker via loggböcker och via en slutrapport som ska skrivas efter praktiktiden på plats har avslutats. Du lämnar in dessa dokument i anvisad mapp i kursrummet. Såväl loggböcker som slutrapport utgör underlag för examination och ska vara godkända av både din handledare på plats och en av Luleå tekniska universitet utsedd handledare. Den sistnämnde kommer att ge dig löpande återkoppling på dina inlämnade loggböcker och bistå kursens examinator med beslut om du är godkänd på kursen.
Instruktioner om vad som ska ingå i loggböcker och slutrapport och hur dessa ska författas samt lämnas in, framgår av den studieanvisning som du får ta del av när kursen börjar.
Frågor och funderingar
Om det är något du undrar över kan du vända dig via e-post till kursens examinator på etks-g0015nexaminator@ltu.se
Vanliga frågor
Start och slutdatum varierar från år till år. Du finner detta års viktiga datum i följebrevet som går att hämta via den länk som du finner längst ner på denna sida. Skälet till att slutdatum för praktiken på plats inte är samma som läsperiodens är att tentamensperioder infaller i slutet av läsperioden.
Nej du får vara var du vill runt om i världen så länge det som du gör har tydlig koppling till sådant som en yrkesverksam ekonom normalt sett arbetar med.
Kontakta universitetets International Office så får du vägledning.
Alla som uppfyller behörighetskraven blir antagna med villkor. Resten stryks eller får en viss tid på sig att avklara behörighetskraven. Villkoret vid antagningen är att även studieplanen ska vara godkänd av kursens examinator för att du ska bli fullt ut antagen på kursen. Besked om godkänd studieplan lämnas av kursens examinator via e-post senast en vecka före kursstart (stoppdatum för godkännande). För att kunna hinna korrigera/justera eventuella brister eller tillkortakommanden i vad som planeras att göras under praktiktiden och därmed förhindra att bli struken från kursen, behöver studieplanen vara kursens examinator tillhanda senast en månad före kursstart. Skanna in den påskrivna studieplanen och skicka den till examinatorn via e-post (PDF-format) till etks-g0015nexaminator@ltu.se
Du ska eftersträva 100 procent, men oförutsedda händelser kan inträffa som gör att det inte alltid går som planerat. Du ska därför kunna ha en viss oplanerad frånvaro utan att riskera att bli underkänd på kursen.
Därför att examinatorn behöver bedöma om organisationen är tillräckligt stor för att fungera som lämplig praktikplats. Om det under praktiktidens gång visar sig att den organisation där du gör din praktik av storleks och arbetsomfattningsskäl, inte lämpar sig är det för sent att göra något åt detta. Beskrivningen och uppgifterna är med andra ord till för att säkerställa att du inte hamnar i en situation där din möjlighet att examineras på kursen äventyras.
Nej, krav på en exakt planering i studieplanen finns inte. Däremot ska det finnas en tydligt beskriven plan om vad du ska göra och när i tiden det är tänkt att ske. Det är av särskild vikt för att examinatorn ska kunna godkänna studieplanen senast en vecka innan kursen startar. Tänk på att studieplanen ska handla om aktiviteter, uppgifter och/eller uppdrag inom ekonomiområdet för att bli godkänd.
Sker stora förändringar som hotar din möjlighet att bli godkänd på kursen ska du utan dröjsmål kontakta examinatorn för vägledning. Till stora förändringar räknas sådant som gör att din utbildning inte omfattar aktiviteter, uppgifter och/eller uppdrag inom ekonomiområdet.
Exempel: När du kommer till organisationen visar det sig att du får praktisera som lagerarbetare istället för som planerat redovisningsekonom på kontoret. Det fungerar inte. Däremot är smärre justeringar mot upprättad plan nästan alltid att räkna med. Hit hör exempelvis att istället för att genomföra en planerad kundpreferensanalys får du i uppdrag att analysera kundernas vilja att återkomma. En sådan förändring från planen är i sin ordning. Hör av dig om du är osäker på hur stor förändringen kan anses vara.
På den här kursen får man G som högsta betyg. Man kan bli underkänd på kursen om man exempelvis inte uppfyller kravet om 80 procents närvaro och/eller inte genomför de veckovisa loggböckerna eller slutrapporten i enlighet med de krav och riktlinjer som finns. Av kursplanen framgår hur kursen examineras. När du har blivit antagen beskrivs också examinationen mer i detalj i kursen studieanvisning.
Då kontaktar du omedelbart kursens examinator för vägledning och rådgivning. Lösningar brukar finnas till det mest oförutsedda.
Nej. Den verksamhetsförlagda utbildningen är en utbildning och därför får inte lön utgå. Av det följer även att din handledare på plats inte får behandla dig som en arbetstagare i vanlig och traditionell mening. Du ska dock vara beredd att genomföra din utbildning i enlighet med det som din handledare anvisar dig att göra eftersom kursen handlar om att praktisera sådant som yrkesutövande ekonomer normalt sett arbetar med. Därför lär du få göra sådant som till stor del påminner om arbetsliknande situationer utan att formellt vara det.
Ja, däremot avråds du från att läsa fler kurser än denna under läsperiod 3. Dels för att du inte ska riskera att bli underkänd på grund av för låg närvaro och för att den organisation som har tagit emot dig ska få ta del av din fulla uppmärksamhet och närvaro. Behöver du komplettera något ej avklarat moment på en annan kurs medan denna kurs pågår söker du ledigt hos din handledare.
Denna kurs går under läsperiod 3 och därmed kommer alla helgdagar vid jul och nyår påverka möjligheterna att ordna en praktikplats före kursstart. Det brukar vara svårt att få tag på rätt personer att prata med under denna tid och därför är det bättre att vara ute i god tid före jul och nyår med att skaffa sig en bra praktikplats.
Nej allt sköts på distans. Du lämnar in loggböcker veckovis i kursrummet och får löpande återkoppling av din handledare från Luleå tekniska universitet via den kanalen.
Vi kommer ha en frivillig träff ungefär halvvägs in i kursen och den kommer att ske via Zoom. Det blir dock inte fråga om någon undervisning eller examination, utan träffen ska mer ses som en trevlig sammankomst där det ges tillfälle att dela erfarenheter från sin praktiktid och från lärarhåll kommer en kort mellanutvärdering av kursen att ske i samband med denna träff.
Ja, men före kursstart av praktiska skäl. Veckan innan kursen börjar kommer alla antagna att kallas till ett kort introduktionsmöte. Eventuellt sker detta via Zoom eller Teams beroende på omständigheter. I samband med denna träff kommer du också att få veta vem från Luleå tekniska universitet som kommer att handleda dig och allt övrigt av vikt och relevans för att kunna få en bra och lärorik praktiktid.
Praktiken på plats varar i exakt 8 kalenderveckor från kursstartsdagen läsperiod 3. Tiden mellan avslutet av praktiken och läsperiodens avslutande är avsedd för att skriva slutrapporten. OBS! Under denna period finns en omtentamensperiod och en period för ordinarie tentamen lp3. Eftersom denna kurs inte har någon salstentamen och ges på heltid, är den perioden för ordinarie tentamen avsedd för att slutföra kursens examinationsmoment (loggböcker och slutrapport).
För att få svar på frågor om försäkringar för studenter, ska du vända dig till Service Point vid Luleå tekniska universitet. Ange att du ska göra praktik för att få bästa vägledning.
Tips angående examensarbete
Varför inte erbjuda den organisation där du söker din praktikplats en möjlighet att vara en del av ditt kommande examensarbete? Läser du till ekonomie kandidat innebär det att du kan vara denna organisation behjälplig under hela våren (lp3 och 4). Läser du civilekonomprogrammet kan du erbjuda dina kunskaper under hela nästkommande vår då exjobbet om 30 högskolepoäng går. Detta kan vara något som gör att det blir enklare att få napp på din ansökan om att få vara praktikant under läsperiod 3.
Uppdaterad: