Möt en lärare – Fredrik Högberg
Fredrik Högberg är tonsättare och universitetslektor i musikalisk gestaltning.
– Om man läser komposition i Piteå har man jämförelsevis goda chanser att få jobb trots en tuff arbetsmarknad, säger Fredrik Högberg.
Ursprungligen var kandidat- och mastersprogrammet i musikalisk gestaltning helt fokuserat på västerländsk konstmusik. Numer antas även studenter som vill utveckla sina färdigheter att tonsätta filmmusik och musik för dataspel.
– Bara du är tillräckligt duktig har du en chans att bli antagen. Även inom film- och spelmusik behövs den typ av kunskaper som vi lär ut. Vi undervisar däremot inte i komposition för rock och jazz, men det finns kursmoment på dessa program där man får lära sig komposition inom respektive genre.
Ingående kännedom om alla instrument krävs
På kandidatprogrammet får studenterna lära sig grunderna hantverket. Som tonsättare måste du ha ingående kännedom om alla instrument i en symfoniorkester, dess klangfärg och register, för att veta vad som över huvud taget är möjligt att spela på ett visst instrument. Du måste kunna skriva och arrangera för musikutövare med olika förutsättningar, allt från barn i Kommunala musikskolan till professionella musiker. Vidare måste du veta hur olika instrument klingar tillsammans samt ha en förståelse för att en liten ensemble kräver ett helt annat arrangemang än en hel symfoniorkester.
– Vi har fina samarbeten med flera professionella ensembler och orkestrar, bland andra Norrlandsoperans symfoniorkester, Norrbotten Neo och Gävle symfoniorkester. Under studietiden får studenterna möjlighet att komponera för dessa och få professionell feedback från yrkesverksamma musiker.
Det går en röd tråd mellan kandidat- och mastersprogrammet. På mastersnivå förväntas studenten redan behärska det hantverksmässiga. Här ligger fokus mer på det konstnärliga uttrycket.
– Som lärare blir det mer komplicerat. Det är ofrånkomligt att du påverkar studenterna med dina egna estetiska ideal i positiv och negativ riktning. Jag måste våga guida dem åt rätt håll men också vara lyhörd och inte stå i vägen för det som är bra som jag ännu inte förstår.
Studenterna hjälper varandra
Studenterna inom musikalisk gestaltning är den största enskilda gruppen inom de olika studieinriktningarna på Musikhögskolan. För närvarande går totalt 16 studenter på kandidat eller master på inriktningen.
– Hos oss samarbetar vi över årskursgränserna. Studenterna hjälper varandra. Det skapar en samhörighetskänsla som studenterna tjänar på. Traditionellt har tonsättaryrket varit ganska ensamt. Konstnärligt skapande har varit förknippat med ångest och ett tvingande behov att uttrycka sig. Vi vill hellre fokusera på lusten att skapa.
Sedan 1990-talet har cirka 125 studenter examinerats från kompositionsutbildningarna Av dem är ungefär en fjärdedel idag yrkesverksamma tonsättare. Det är en jämförelsevis stor andel.
– Om man läser komposition i Piteå har man goda chanser att få jobb trots en tuff arbetsmarknad. Nyligen valdes två av våra studenters verk ut att spelas på festivalen Ung Nordisk Musik. Vi har dessutom studenter som redan vunnit internationella priser! Det måste vara ett kvitto på att vi gör något rätt, säger Fredrik Högberg, själv tidigare masterstudent på musikalisk gestaltning i Piteå och aktiv som tonsättare.
Kontakt
Fredrik Högberg
- Universitetslektor
- 0911-72601
- fredrik.hogberg@ltu.se
- Fredrik Högberg
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen