
Så funkar det att plugga på distans
Vill du studera mer flexibelt utan att behöva flytta? Då kan distansstudier vara ett bra alternativ! Vi har lång erfarenhet av digital undervisning med engagerade lärare och genomtänkta distanslösningar som gör det enkelt att följa med i studierna. Du får en utbildning av hög kvalitet – på ett sätt som passar din livsstil.
Så går distansstudier till
Vill du börja plugga men helst slippa flytta? Eller kanske kombinera studier med jobb? Då kan distansutbildning vara ett perfekt alternativ för dig.
Att studera på distans innebär att en stor del av undervisningen sker digitalt. Du tar del av föreläsningar, deltar i diskussioner och samarbetar med andra studenter via vår digitala lärplattform. Här hittar du inspelade föreläsningar, grupparbeten, diskussionsforum och digitala möten som ger en interaktiv och engagerande studiemiljö.
Vissa distansutbildningar är helt nätbaserade, medan andra har enstaka fysiska träffar på campus eller på ett lärcentrum. Fördelen med distansstudier är flexibiliteten – du får större frihet att bestämma när och var du studerar. Tänk dock på att vissa obligatoriska moment kan vara schemalagda under dagtid, även på distans.
Frihet med ansvar
Att plugga på distans innebär mer frihet och flexibilitet för dig att planera och lägga upp din studietid och fritid. Ett tips är att du verkligen tar dig den tid du behöver och skapar dig rutiner kring ditt pluggande. På så sätt kan det bli en naturlig del av din dag. Om du pluggar på heltid, förväntas du göra det ungefär 40 timmar per vecka och om du pluggar halvtid cirka 20 timmar per vecka, och så vidare. För att bli godkänd i dina kurser krävs det att du når kursmålen, oavsett om du pluggar på distans eller på campus.
Med eller utan campusträffar
Det finns distansutbildningar med eller utan campusträffar. Det vanligaste med våra distansutbildningar är att du har några träffar varje termin på universitet, så kallade campusveckor. Mellan träffarna genomför du dina studier digitalt med en närhet till dina lärare och studiekamrater via bland annat läroplattformen Canvas, Zoom, chatt och e-post. Det som passar dig och dina behov bäst helt enkelt. Hur många fysiska träffar ni har kan variera beroende på vilken utbildning du väljer. Det finns även utbildningar som är helt nät- eller webbaserade. Då kan du lugnt sitta på valfri plats i världen och plugga under hela utbildningen.
Håll noga koll på den information som finns på våra programsidor, så du vet vad som gäller för just din utbildning.
Digitalt klassrum
Den största delen av undervisningen sker online genom en digital lärplattform, där du har tillgång till allt du behöver för dina studier. Här hittar du kursmaterial som föreläsningar, uppgifter, artiklar och resurser samt diskussionsforum. Lärplattformen är också en viktig kommunikationskanal där du kan hålla kontakt med dina lärare, få feedback på inlämningar och samarbeta med kurskamrater.
På Luleå tekniska universitet använder vi främst lärplattformen Canvas som fungerar som en samlad plats för dina kurser. För direktsända föreläsningar, seminarier och gruppdiskussioner används oftast Zoom, där du kan delta i realtid och interagera med både lärare och medstudenter. Vissa kurser kan även använda andra digitala verktyg för exempelvis simuleringar, laborationer eller praktiska moment, mer information om detta finns i respektive kursplan.
Vanliga frågor om distansstudier
Ja, många av våra studenter kombinerar distansstudier med jobb. Men tänk på att en heltidsutbildning kräver ungefär 40 timmars studier per vecka, så planera din tid noggrant om du vill kombinera studier och arbete.
Examinationsformer varierar beroende på kurs. Vissa tentor skrivs online med digital övervakning, medan andra kan vara hemtentor, inlämningsuppgifter eller muntliga presentationer via videomöten. Information om examinationen finns i kursplanen.
Ja! En distansutbildning vid Luleå tekniska universitet ger samma examen och behörighet som en utbildning på campus.
För att studera på distans behöver du en dator, en stabil internetuppkoppling och ett headset med mikrofon. Vissa kurser kan även kräva en webbkamera och specifika programvaror, vilket anges i kursbeskrivningen.
Kommunikation sker via e-post, chatt, digitala lärplattformar och ibland genom videomöten. Gruppdiskussioner och forum ger också möjlighet att samarbeta och diskutera med andra studenter.
Flera av våra distansprogram har ett fåtal campusträffar under en termin, medans de flesta av våra fristående distanskurser är helt nätbaserade. Läs kursinformationen noggrant för att se vad som gäller för just din utbildning.
I vissa fall kan du byta från distansstudier till campus, men oftast behöver du söka in igen via Antagning.se. Om det finns lediga platser på campusversionen av kursen eller programmet kan det finnas möjlighet att byta.
Kursupplägget kan också skilja sig mellan distans och campus, vilket kan påverka din studieplan. Om du är intresserad av att byta rekommenderas att du kontaktar våra studievägledare i god tid för att få information om vad som gäller för just din utbildning.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen