Malins sju bästa studietips för distansstudier
Malin har studerat grundlärare och här delar hon med sig av sina bästa tips på hur du klarar distansstudierna.
Tips 1: ställ en paus-timer
Vi alla vet hur viktigt det är att ta pauser. Det är ständigt återkommande i alla pluggtips och visst låter det bra – men hur gör man egentligen? Jag använder timerfunktionen på min telefon och ställer den på 45 minuter. Sen pluggar jag på och när den ringer avbryter jag det jag håller på med, ställer ett nytt larm på 15 minuter och tar en paus där jag gör något annat. Jag sitter alltså inte kvar vid datorn utan reser mig upp, byter plats, kanske går och tar frisk luft, gör kaffe osv. På så sätt pluggar jag bättre och får mer gjort än om jag bara sitter flera timmar i sträck. Mycket lättare att hålla händerna från telefonen också om man vet att det "bara är 45 minuter".
Tips 2: så får du struktur på dina studier
Hur ska man lägga upp sitt plugg så man är disciplinerad då? Jag gillar att använda en analog kalender i kombination med kalendern i min telefon. I telefonens kalender lägger jag in alla föreläsningar vi kommer ha under en kurs samt inlämningsdatum för olika uppgifter och lägger in så att jag får en notis t.ex. en vecka, en dag eller 30 minuter innan. På så sätt missar jag inga föreläsningar eller inlämningsdatum. I min analoga kalender skriver jag in vad jag ska göra dag för dag, lite som ett schema för mig själv:
8.00-10.00 Läs kurslitteratur
10.15-11.45 Skriv på rapport
11.45-13.00 Lunch + promenad
13.00-14.30 Föreläsning på Zoom
14.45-16.30 Plugga inför tenta
eller
- Läs kurslitteratur
- Skriv på rapport
- Gå lunchpromenad
- Föreläsning 13.00–14.30
- Plugga inför tenta
Tips 3: du bestämmer över din tid
Bland det bästa med att plugga på distans är det faktum att man själv, till stor del, bestämmer över sin tid. Man har föreläsningar via Zoom och specifika inlämningsdatum för uppgifter såklart, men till stor del är man själv ansvarig för sin tid och sin planering. Det innebär att distansstudier passar väldigt bra ihop med det liv man redan lever. Studier på 100% är som ett heltidsjobb, men det går att kombinera med annat om man vill. Man kan t.ex. välja att jobba några dagar i veckan och plugga på kvällarna och helgerna eller så kan man, som många av mina klasskompisar med barn gör, plugga på förmiddagarna, vara ledig när barnen kommer hem från förskola/skola och sen plugga på kvällen. Man har även lyxen att "ta ledigt" en solig och härlig dag för att sen plugga på kvällen eller helgen. Så mycket frihet (under ansvar såklart) men det är en otroligt härlig känsla!
Tips 4: underlätta med läslistor
Att läsa många, tjocka böcker kurslitteratur kan vara tungt men jag gör läslistor för att underlätta. I början av kursen när man har fått planeringen och vet vad man behöver ha läst igenom till vilka datum så sätter jag ihop all info till en läslista. Där skriver jag upp alla böcker och författare samt vilka kapitel eller sidor som ska vara lästa till ett visst datum. Utifrån den läslistan kan jag se till att jag ligger i fas med läsningen och undvika att behöva panikläsa 250 sidor till en föreläsning.
Tips 5: starta en Facebook-grupp med dina klasskompisar
Jag var väldigt orolig att jag inte skulle lära känna mina klasskompisar ordentligt eftersom vi inte skulle träffas så ofta, men det har verkligen blivit hur bra som helst och jag tror att det blir vad man gör det till. Vi såg till att direkt starta en Facebook- och Messenger-grupp där vi kan skriva om allt - uppgifter, schemat, föreläsningar vi haft, middagstips eller gratulera någon som ska bli förälder (haha vi pratar verkligen om allt i vår grupp). Sen under våra inneveckor såg vi till att hitta på något utöver plugget. Vi gick t.ex. och åt middag och bowlade en kväll, vilket var så roligt och gjorde att vi fick lära känna varandra ännu bättre. Jag tycker även att "Zoom-häng" eller "Zoom-fika" är en bra grej där man kan öppna upp ett Zoom-rum och bara sitta och prata, kanske få klaga lite på plugget, prata av sig efter en föreläsning, ta kaffepauser tillsammans under dagen eller liknande. Finns många sätt att lära känna varandra fast man inte ses "på riktigt"!
Tips 6: bra muntliga redovisningar online
När det kommer till muntliga redovisningar på distans så är det lite speciellt. Jag gör alltid så att jag skriver manus - från början väldigt utförligt med precis det jag vill säga och med tiden, allt eftersom jag övar på det jag ska säga, så kortar jag ner manuset till att slutligen bara innehålla text i punktform. Det är punkterna jag sedan utgår ifrån på redovisningstillfället. Men det är så viktigt att inte tänka att "ingen ser mig när jag sitter via Zoom så jag kan ha precis det jag ska säga framför mig på datorn och läsa innantill" för det märks när man bara läser innantill eller när man faktiskt har övat på det man ska säga. Så öva, ta tid på din redovisning (om den har en tidsgräns), testa spela in dig själv på datorn när du pratar, prova prata för någon kompis eller familjemedlem - öva på det du ska säga så kommer redovisningstillfället att bli mycket roligare, mindre nervöst och mer givande, inte bara för dig utan även för de som lyssnar på dig.
Tips 7: snygga presentationer i PowerPoint
Och om vi pratar redovisningar där man behöver/vill ha en PowerPoint-presentation så är mitt tips att inte använda PowerPoints egna mallar. De är ofta väldigt utdaterade, tråkiga och oinspirerande, så varför använda dem när det finns så många roliga, fina och inspirerande mallar på t.ex. https://slidesgo.com/ Länk till annan webbplats.? Och ska man använda bilder i sin presentation kan det vara så att man inte får använda vilka bilder som helst - där kommer exempelvis https://unsplash.com/ Länk till annan webbplats. in i bilden. Det är en hemsida där man kan söka efter bilder, ladda ner och använda helt gratis och lagligt (fotograferna som laddar upp på sidorna har laddat upp bilder där för just det syftet).
Hoppas ni fick med er något gott från mina tips och stort lycka till med studierna!
Uppdaterad: