Sveriges första hälsovetenskapliga basår på distans
Till hösten 2025 kommer de första studenterna att antas till Luleå tekniska universitets nya hälsovetenskapliga basår, en utbildning som syftar till att ge studenter möjlighet att komplettera sin gymnasieutbildning för att sedan kunna antas till universitetets hälsovetenskapliga grundutbildningar.
Basåret har som syfte att främja studenternas kritiska och analytiska tänkande, samtidigt som det ska öka deras akademiska förberedelse och väcka intresse för forskning. Det ska också bidra till att möta det växande behovet av personal inom hälso- och-sjukvård i samhället. Under utbildningen får studenterna en inblick i flera hälsovetenskapliga utbildningar och deras innehåll.
Utbildningen är riktad mot en bred målgrupp, bland annat gymnasieelever som har ett intresse för hälsa och naturvetenskap men som ännu inte har bestämt sig vad de vill utbilda sig till. Basåret vänder sig också till personer som funderar på en karriärväxling, utlandsfödda eller personer med olika typer av funktionsvariationer
– Vårt mål är att fånga upp studenter redan innan de påbörjar sina grundutbildningar. Genom att minska glappet mellan gymnasiet och universitetet vill vi ge studenterna de bästa möjliga förutsättningarna, säger Inger Jacobson, excellent lärare och projektledare för den nya utbildningen.
Bakgrunden till det nya basåret var identifierade svårigheter hos en del studenter under vissa moment i deras grundutbildning. Om studenten upplever svårigheter och känner att hen inte kan hänga med i delar av undervisningen, kan det i slutändan leda till att hen inte fullföljer sin utbildning. Det har också framkommit att övergången från gymnasiet till universitetet kan vara för stor för vissa, och ett basår kan minska detta glapp genom att ge studenter en mjukare ingång till universitetsstudier.
Utbildningen, som ges på heltid under två terminer, erbjuds på distans men innehåller en campusvecka varje termin på plats i Luleå. Utbildningen är uppdelad på hälften förutbildningspoäng och hälften högskolepoäng. Under campusveckorna deltar studenterna i seminarier och laborationer och får möjlighet att fördjupa sina inom LTU:s hälsovetenskapliga utbildningar. Genom att erbjuda ett brett och integrerat basår inom hälsovetenskapliga utbildningar ger basåret studenterna nödvändiga kunskaper och färdigheter för vidare akademiska studier inom Luleå tekniska universitets hälsovetenskapliga grundutbildningar.
– Efterfrågan av våra hälsovetenskapliga utbildningar är hög på arbetsmarknaden och vi hoppas att denna utbildning kan vara ett led i att skapa ett intresse för hälsa- och sjukvårdsvårdutbildningar säger huvudansvarig utbildningsledare Jenny Jäger. – Vi vill med detta basår ge presumtiva studenter en möjlighet att ta det första steget mot akademiska studier och vi hoppas att denna studieform får dem att känna sig välkomna och redo för ett livslångt lärande inom hälso- och sjukvård.
Uppdaterad: