
Foto: Ulrika Englund
"Hälsovägledare spelar en viktig roll för ett mer förebyggande arbetssätt inom vården."
Johanna gick från studier på hälsovägledarprogrammet vid Luleå tekniska universitet till att bli Region Norrbottens första kliniskt arbetande hälsovägledare. Idag arbetar hon med att stötta patienter i att förändra sina levnadsvanor och minska risken för sjukdom. Här berättar Johanna om sin väg från utbildning till yrkesliv, varför behovet av hälsovägledare ökar och varför du borde ta chansen att utbilda dig inom ett framtidsyrke!
Från studier till yrkesliv – hur såg din resa ut?
Johanna är 35 år och bor i ett hus utanför Piteå. Hon har alltid haft ett starkt intresse för hälsa och att hjälpa människor. När hon valde att utbilda sig föll valet på Hälsovägledarprogrammet vid Luleå tekniska universitet, en utbildning som gav henne en bred förståelse för hälsa ur både ett fysiskt och psykologiskt perspektiv. Idag arbetar hon som Region Norrbottens första kliniskt arbetande hälsovägledare vid Piteå hälsocentral, där hon stöttar patienter i att förändra sina levnadsvanor och förbättra sin hälsa.
– Jag tyckte att programmet var en bra utbildning för att kunna jobba med hälsa. Jag övervägde andra beteendevetarprogram eftersom jag alltid varit intresserad av psykologi, men Hälsovägledarprogrammet gav även kunskap om fysiologi och anatomi, vilket gjorde att jag fick en bredare förståelse för hur vi fungerar. Dessutom var det roligt att få lära sig mer om kost, rörelse, stress och sömn, berättar Johanna.
Efter examen 2015 började hon sin karriär som folkhälsostrateg vid dåvarande Folkhälsocentrum i Region Norrbotten. Därefter testade hon på att jobba inom projektform vid LTU, där hon deltog i ett nordiskt projekt om naturbaserad rehabilitering. Hon har även arbetat i privat sektor vid en stressmottagning men hittade tillbaka till Region Norrbotten 2021, där hon idag är den första i sitt yrke att arbeta kliniskt.
Vad innebär ditt arbete som hälsovägledare?
Johanna arbetar inom primärvården i Norrbotten och stöttar patienter med att förbättra sina levnadsvanor genom rådgivning och beteendeförändring. Hon träffar patienter på individnivå, håller gruppbehandlingar och föreläsningar, samt arbetar med hälsosamtal. 2024 beslutade regionledningen att hälsovägledare skulle få genomföra riktade hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar – något som tidigare endast legitimerad vårdpersonal fick göra. Det innebär att hälsovägledare kan avlasta sjuksköterskor och fysioterapeuter och möjliggöra att fler patienter får den förebyggande vård de behöver.
– Jag jobbar alltid utifrån ett salutogent perspektiv, vilket innebär att jag fokuserar på faktorer som stärker människors hälsa snarare än att bara behandla sjukdom. Det handlar mycket om att hjälpa patienter att se att en förändring faktiskt är möjlig och att stärka deras tro på sin egen förmåga, säger Johanna.
Hennes arbete omfattar allt från att stötta patienter som vill sluta röka eller snusa till att hjälpa dem att förändra sina kost- och motionsvanor. Hon använder bland annat motiverande samtal (MI) och arbetar utifrån evidensbaserade metoder för att vägleda patienter till långsiktigt hållbara livsstilsförändringar.
Hur har din utbildning hjälpt dig i din karriär?
– Hälsovägledarprogrammet gav mig en stabil grund att stå på. Jag har nytta av allt från kunskaper i fysiologi och anatomi till den beteendevetenskapliga förståelsen av hur människor fungerar. Min utbildning har också varit en viktig del i att jag idag kan arbeta med att komplettera och stärka hälso- och sjukvården, där det förebyggande arbetet ofta prioriteras bort på grund av tidsbrist, säger Johanna.
Hon ser en växande efterfrågan på hälsovägledare och tror att yrket kommer att bli en viktig del av framtidens sjukvård.
– Vi har ett ökat insjuknande i folksjukdomar samtidigt som personalresurserna minskar. Därför behöver vi hitta mer förebyggande arbetssätt inom vården, och här spelar hälsovägledare en viktig roll.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att få vara kreativ och hjälpa människor till bättre hälsa! Det mest givande är när patienter känner sig stärkta och får ökad tilltro till sin egen förmåga att påverka sin hälsa. När jag ser att mitt arbete faktiskt gör skillnad för någon – då vet jag att jag har valt rätt yrke.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli hälsovägledare?
– Sök! Programmet passar dig som vill arbeta med hälsa ur ett brett perspektiv och använda evidensbaserade metoder för att stötta beteendeförändringar. Det är en relativt ny yrkesroll inom hälso- och sjukvården, så uthållighet och kreativitet är två bra egenskaper att ha med sig. Men framför allt – våga prova! Lita på magkänslan och ta chansen att utbilda dig till ett yrke där du verkligen kan göra skillnad.
Uppdaterad: