"Att vara en del av andras hälsoresor – det bästa med jobbet"
Maria valde att studera till hälsovägledare vid Luleå tekniska universitet för att kombinera sitt intresse för hälsa och träning med ett yrke. Här berättar hon om sin tid som distansstudent, vad hon uppskattar mest i sitt arbete, och varför det var ett av hennes bästa beslut att byta karriär mitt i livet.
Hej Maria, kan du berätta lite mer om dig själv?
– Jag heter Maria Olsson är 51 år, bor i Örebro och jobbar på Hälsocenter Köping i Region Västmanland. Jag är social och levnadsglad och tycker om att umgås med mina vänner och min familj, älskar friluftsliv och att vara ute i naturen och att träna.
Vad lockade dig att söka till hälsovägledare vid Luleå tekniska universitet?
– När jag sökte till hälsovägledarprogrammet hade jag arbetat som teckenspråkstolk i Örebro i över 10 år, jag var mitt i livet och kände att jag ville bredda min yrkeskarriär, ville göra något mer. Träning och hälsa har alltid funnits i mitt liv och något som jag tycker är både viktigt och intressant och som jag mår bra av. Anledningen till att det blev just hälsovägledarprogrammet i Luleå var just för att den kändes väldigt ”hands-on” och klientnära och sen att alla ämnen verkligen tilltalade mig.
Hur var din studietid och hur fungerade det att studera på distans?
– Jag och min dåvarande sambo valde att flytta upp till vår stuga utanför Kalix i samma veva som jag blev antagen, vilket gjorde att jag kunde dagpendla de veckor vi hade studier på plats i Luleå på universitetet.
Jag hade en otroligt rolig studietid och den utvecklade mig både som yrkeskvinna och som människa. Att plugga på distans visade sig passa mig perfekt, vi hade hund då och jag kunde lägga upp mina dagar mycket som jag själv ville. Jag kunde längta till campusveckorna och de kom ofta när jag kände att jag behövde dem som mest. Vi hade en otroligt fin sammanhållning i klassen och hade en bra spridning både vad gällde var vi kom ifrån och åldersmässigt.
Fick du jobb direkt efter utbildningen?
– Efter examen 2015 fick jag anställning på jobb- och utvecklingscenter på Kalix kommun där jag arbetade som coach och handledare i totalt två år. Jag sökte till hälsocenter i Västmanland första gången 2016, men kände efter intervjun att jag inte var redo att fullfölja och flytta söderut då. När chansen kom igen 2021 tog jag den och flyttlasset gick då tillbaka till Örebro.
Nu har jag har arbetat som hälsovägledare i snart tre år och trivs väldigt bra både med arbetet och mina kollegor. Minns när jag läste anställningsannonsen första gången, den kändes skriven för mig, den innehöll ju det mesta av det jag hade utbildat mig inom.
Kan du berätta lite om vad du jobbar med idag och vad har du haft för nytta av utbildningen i ditt arbete?
– På hälsocenter arbetar vi med levnadsvanor inom områdena fysisk aktivitet, kost, stress, sömn, alkohol och tobak. Vi tar emot patienter som kommer via konsultationsremiss, hänvisning eller på eget initiativ och börjar alltid med ett första hälsosamtal/inskrivningssamtal. Man får vara inskriven hos oss som längst i 6 månader och vi gör då, tillsammans med patienten/deltagaren, upp en hälsoplan innehållande mål och delmål. Under dessa 6 månader har vi uppföljningssamtal med varje deltagare ungefär en gång i månaden, fysiskt eller digitalt och vi använder oss av lösningsfokus (LF) samt motiverande samtal (MI) i våra samtal. Förutom att ha samtal, håller vi i träning, olika grupper och aktiviteter samt föreläser och deltagarna får ta del av så mycket eller lite de vill.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det roligaste med arbetet som hälsovägledare är att få följa deltagare och vara med på deras personliga resa till bättre hälsa och mående. Att få ta del av den positiva utvecklingen och hur det verkligen kan förändra en människa, det är en ynnest.
Tveka inte att söka till Hälsovägledarprogrammet, det är ett otroligt roligt arbete!
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen