”En inriktning som bygger starkt på vår egen forskningsprofil”
Annica Sandström är professor i statsvetenskap med inriktning mot miljöpolicy och förvaltning av naturresurser. Hon har varit med och utvecklat den nya inriktningen.
– Det känns jätteroligt att vi nu får en statsvetenskaplig inriktning som bygger starkt på vår egen forskningsprofil. Studenterna kommer att få jobba med uppgifter som utgår ifrån våra egna forskningsprojekt.
Statsvetarna vid Luleå tekniska universitet har länge forskat inom miljö-, energi- och resurspolitik och har gott renommé på området i forskarvärlden. När forskningsområdet etablerades förde det till en början en undanskymd roll, men det ökade engagemanget för miljöfrågor, både bland beslutsfattare och den breda allmänheten, gör att den forskning som Annica Sandström och hennes kollegor bedriver får stort genomslag, både medialt och i olika samhällsinstanser.
Miljö- och naturresurser
Hennes egen forskning handlar om den politiska styrningen och samverkan kring miljö- och naturresurser.
– Jag försöker förklara hur konstellationen av aktörer påverkar ett visst politikområde och vilka faktorer som krävs för att få till stånd en policyförändring. Just nu forskar jag om marina skyddsåtgärder. Det är ett konfliktfyllt område där aktörerna har starka åsikter som emellanåt kan vara svåra att överbrygga.
Att sambandet mellan miljö, politik och samhälle röner ett allt större intresse märks inte bara bland beslutsfattare och allmänhet; arbetsmarknaden efterfrågar personer med miljöpolitisk kompetens.
– Jag räknar med att våra studenter kommer att vara efterfrågade experter i kommuner, länsstyrelser, myndigheter och intresseorganisationer, men även inom näringslivet.
Miljön är en ödesfråga, och det var en starkt bidragande orsak till att Annica Sandström valde att inrikta sin forskning på miljöpolitik. Men miljöpolitik är intressant även ur ett mer allmänt statsvetenskapligt perspektiv.
– Mitt intresse för statsvetenskap handlar i grund och botten om att jag är intresserad av hur vi löser gemensamma problem. Den frågan ställs på sin spets inom miljöpolitiken. Frågorna är komplexa till sin natur och kräver samverkan mellan politiska institutioner på internationell, nationell och lokal nivå, vilket gör området komplext även utifrån ett organisatoriskt perspektiv. [SW1] Politikområdet är sammanlänkat med våra och andra arters ekologiska livsbetingelser på ett sätt som andra områden inte är.
Första distansutbildningen
Inriktningen är den första statsvetenskapliga utbildning vid Luleå tekniska universitet som ges på distans. Annica Sandström tror att utbildningsformen gör att de kan nå en bredare studentgrupp, åldersmässigt och geografiskt, som av olika skäl inte kan eller vill gå en utbildning på plats i Luleå.
– Jag tror att studentsammansättningen kan bli en styrka i utbildningen; studenterna kan ta del av varandras skiftande erfarenheter. Samtidigt blir det en utmaning att i en distansutbildning få studenterna att uppleva samma närhet till lärarna som många av våra studenter på plats förknippar med Luleå tekniska universitet. Men vi har många lärarkolleger i andra ämnen som har lång och god erfarenhet av distansundervisning som vi kan få tips av.
För egen del hoppas Annica Sandström att det ska gå att genomföra bra samtal och seminarier på distans.
– Seminarieundervisningen är den jag tycker är roligast. Då får jag som bäst kontakt med studenterna och har lättast för att skapa ett engagemang för mitt ämne.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen