
"Luleå tekniska universitet har inspirerande framåtanda"
Med en passion för rehabilitering och en vilja att utvecklas har Annicka gått från att arbeta kliniskt som arbetsterapeut till att bli specialist och forskare. Genom distansstudier på Luleå tekniska universitet kunde hon kombinera arbete med vidareutbildning, vilket öppnade dörrar till både specialistutbildning och en doktorandanställning.
Hej Annicka, berätta lite mer om dig själv.
– Jag heter Annicka, är 52 år och bor i Vittsjö som ligger i norra delen av Skåne. 2013-2016 studerade jag på arbetsterapiprogrammet på Lunds Universitet och 2021-2023 studerade jag på Magisterprogrammet på Luleå Tekniska Universitet (distans).
I februari 2025 blev jag Specialist i arbetsterapi inom aktivitet och hälsa vid varaktig funktionsnedsättning.
Och i februari 2025 påbörjade jag min doktorandanställning på Högskolan i Kristianstad. I projektet -Jämlik, nära och säker personcentrerad vård för personer med Parkinsons sjukdom och deras närstående utifrån ett kommunalt perspektiv (ESAC-PD-C).
Min kliniska anställning har jag i Neuroteamet på Rehabiliteringsmedicin mottagning Lund, Region Skåne. Där har jag varit anställd sedan 2019. I Neuroteamet på Rehabiliteringsmedicin mottagning i Lund erbjuder vi specialiserad medicinsk rehabilitering för personer som har en kronisk neurologisk sjukdom så som Multipel Skleros, Parkinson, Postpolio, samt andra neuromuskulära diagnoser.
Hur såg din väg från studier till jobb ut?
– Efter min examen 2016, så började jag arbeta på Barn och Undomshabiliteringen i Hässleholm och i Kristianstad. Ett vikariat på ett år (mammaledighet) som jag blev erbjuden redan innan jag hade tagit min examen från arbetsterapiprogrammet. När året gått blev jag erbjuden tillsvidareanställning där, men valde istället en tillsvidaretjänst på vuxenhabiliteringen som jag hade sökt. Där arbetade jag fram till 2019 då jag ville utmana mig själv genom att söka en tjänst inom den specialiserade vården hos Neuroteamet i Lund.
Vad gör du idag och vad är det bästa med ditt jobb?
– Arbetet på Neuroteamet i Lund, har varit så utvecklande och utmanande. Ett fantastiskt interdiciplinärt arbete där vi i de olika professionerna jobbar nära och tillsammans med personen med neuromuskulär diagnos på ett personcentrerat vis för att öka personens självständighet och delaktighet aktivitet utifrån personens önskemål/prioriteringar.
Hur hjälpte utbildningen dig i din karriär?
– Magisterprogrammet i Luleå gjorde det möjligt för mig att bli antagen till specialistutbildningen men också till doktorandanställningen och forskarskolan. Under Magisterutbildningen fick jag en kunskap och förståelse för hur och vad det innebär att arbeta evidensbaserat. Tidigare har jag haft svårt för att ta till mig kvantitativa data men nu förstår jag det på ett helt annat vis och tycker till och med att det är roligt med kvantitativa studier, vilket jag gjorde i min magisteruppsats.
Vilket råd skulle du ge till någon som funderar på att söka programmet?
– För mig var distansstudier en förutsättning för att jag skulle kunna arbeta och utbilda mig samtidigt. Luleå Tekniska Universitet har ett modernt ”tänk” och en framåt anda som är så inspirerande. Även om studierna var på distans så upplevde jag alltid att stödet ifrån utbildningen fanns nära tillhands.
Namn: Annicka
Hemort: Vittsjö, Skåne län.
Utbildning: Leg Arbetsterapeut
Nuvarande roll: Doktorand och Specialistarbetsterapeut
Bästa minnet från studietiden: Den positiva ”andan” och känslan av närhet trots distansstudier. Har fått vänner nationellt samt en vän i Finland som jag fortfarande har kontakt med.
Främsta lärdomen: Det är viktigt samt hjälpsamt att skapa sitt eget professionella lärandenätverk.
Favoritdel på utbildningen: Kvantitativa studier är roligt!! Det trodde jag aldrig att jag skulle säga.
Fritidsintressen: Musik, konserter och att köra motorcykel.
Uppdaterad: